Την πρώτη κίνησή τους έκαναν οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας, μετά τον διορισμό του Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Μακρόν.
Σε επιστολή τους προς τον νέο πρωθυπουργό Μπαϊρού, που ανήρτησε στο X ο επικεφαλής του κόμματος Ολιβιέ Φορ, τον καλούν να αποκηρύξει την χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, του άρθρου δηλαδή που επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μέσω προεδρικού διατάγματος, χωρίς να φέρει το σχέδιο νόμου προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση.
Πρόκειται για την επιλογή που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ ώστε να περάσουν μια σειρά από μέτρα που γνώριζαν ότι, ελλείψει κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, θα καταψηφίζονταν.
«Η συνέχιση μιας πολιτικής και μιας μεθόδου που έχουν ήδη καταψηφιστεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Θα παρήγαγε το ίδιο αποτέλεσμα και μια μόνιμη αστάθεια», γράφουν στην επιστολή οι Σοσιαλιστές και συμπληρώνουν «Περιμένουμε από εσάς τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί μια νέα πρόταση μομφής».
Με αυτόν τον τρόπο οι Γάλλοι Σοσιαλιστές φαίνεται να ανοίγουν έναν δρόμο που ίσως οδηγεί στην σταθερότητα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Φρανσουά Μπαϊρού.
«Οι Σοσιαλιστές δε θα συμμετέχουν στην κυβέρνησή σας και θα παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης», σημειώνουν.
Στην αρχή της επιστολής, οι Σοσιαλιστές συγχαίρουν, «θεσμικά» όπως λένε, τον Φρανσουά Μπαϊρού για τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού, όμως στην συνέχεια στρέφουν τα βέλη τους προς τον Εμμανουέλ Μακρόν. «Επιλέγοντας εκ νέου έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από το δικό του στρατόπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει την ευθύνη της όξυνσης της πολιτικής και δημοκρατικής κρίσης στην οποία έχει βάλει την χώρα», γράφουν χαρακτηριστικά.
Στάση αναμονής από την ακροδεξιά
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά διαβεβαίωσε μετά τον διορισμό του Μπαϊρού ότι το κόμμα του δεν θα καταθέσει a priori πρόταση δυσπιστίας. «Δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων πρόταση δυσπιστίας, αυτό θα ίσχυε για μια προσωπικότητα από την Αριστερά ή από την Άκρα Αριστερά. Είχαμε δηλώσει ότι δεν θα καταθέσουμε πρόταση μομφής a priori σε προσωπικότητα προερχόμενη από τη Δεξιά και από το Κέντρο», δήλωσε ο εκλεκτός τής Μαρίν Λεπέν.
Κάλεσε, ωστόσο, τον Μπαϊρού «να λάβει υπόψη του τη νέα πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» και «να κατανοήσει ότι δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση ή την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται διάλογος με όλες τις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή».
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να ακούσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό.
«Μετά από πολλές υπεκφυγές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού στο Ματινιόν. Με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη προστασίας του γαλλικού λαού, του ζητάμε να κάνει αυτό που δεν θέλησε να κάνει ο προκάτοχός του: να ακούσει και να ακούσει τις αντιδράσεις, προκειμένου να κατασκευάσει έναν λογικό και καλά μελετημένο προϋπολογισμό», σημείωσε στο Χ.
«Οποιαδήποτε άλλη πολιτική που θα ήταν απλώς μια επέκταση του Μακρονισμού, που απορρίφθηκε δύο φορές στην κάλπη, θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδο και αποτυχία», πρόσθεσε.
Το κόμμα του Μελανσόν προαναγγέλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού
Για να αποφύγει τη μοίρα του Μπαρνιέ, ο Μπαϊρού πρέπει να «ξαναγράψει» γρήγορα τα δημοσιονομικά σχέδια με παραχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον έμμεση υποστήριξη από ορισμένους από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν, την ώρα που οι αγορές παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η Άκρα Αριστερά έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαϊρού, με τον βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Μανουέλ Μπομπάρ να κρίνει ότι η επιλογή του νέου πρωθυπουργού συνιστά «νέα έκταση του μεσαίου δακτύλου προς τη δημοκρατία» από μέρους του Γάλλου προέδρου.