Αποδυναμωμένη, διχασμένη και κατακερματισμένη η γαλλική αριστερά προσπαθεί να ζεστάνει τις μηχανές της ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, να συγκροτήσει μια συμμαχία και να υποδείξει έναν κοινό υποψήφιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να μπει σφήνα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν.
Με αυτόν τον στόχο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μια συνάντηση ηγετών της γαλλικής Αριστεράς σε ξενοδοχείο στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή της «Ευρώπης-Οικολογίας-Πράσινοι» (EELV), Γιανίκ Ζαντό. Κάπου 20 προσωπικότητες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ανάμεσά τους η σοσιαλίστρια δήμαρχος των Παρισίων -και γαλλική πολιτική Προσωπικότητα της χρονιάς 2020-, Αν Ινταλγκό, που δεν κρύβει τις προεδρικές της φιλοδοξίες, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας (PCF), Φαμπιέν Ρουσέλ, όχι όμως ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, αν και το κόμμα του, η «Ανυπότακτη Γαλλία», εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο, Ερίκ Κοκερέλ.
«Σήμερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς και προσωπικότητες επέλεξαν να συγκεντρωθούν για να εκφράσουν καθαρά τη θέλησή τους να εργαστούν μαζί», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία, ωστόσο, ελπίζει ότι όλοι θα στηρίξουν τη δική της υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Διακηρυγμένος στόχος ήταν η έναρξη διαβουλεύσεων για την πιθανή διαμόρφωση κοινού προγράμματος και τη συγκρότηση μιας συμμαχίας πίσω από έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους.
Η ιδέα αυτή δεν είναι νέα, αφού μετά το θρίαμβο του Μακρόν προ τετραετίας και τη συντριβή των παραδοσιακών πολιτικών παρατάξεων, στη Γαλλία η Αριστερά δεν έχει σηκώσει κεφάλι κι έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την πιθανότητα ή την ανάγκη σύμπηξης ενός κοινού μετώπου, που θα αποτρέψει μια επανεκλογή του Μακρόν ή μια άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στην εξουσία, προοπτική που δεν φαντάζει και τόσο παράλογη, όπως εκτίμησε πρόσφατα και ο ΥΠΟΙΚ, του Μακρόν, Μπρούνο Λεμέρ. Άλλωστε και οι ψηφοφόροι της γαλλικής αριστεράς δεν σταματούν να εκφράζουν κατά καιρούς σε σφυγμομετρήσεις την επιθυμία τους για μια τέτοια εξέλιξη, όμως μέχρι σήμερα οι διαφορές δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν.
Θα καταφέρει αυτή τη φορά να συσπειρωθεί η γαλλική αριστερά;
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένες εκ των προτέρων οι προσπάθειες συσπείρωσης. Κι ένα αισιόδοξο για τη γαλλική αριστερά μήνυμα από τη συνάντηση του Σαββάτου ήταν ότι τουλάχιστον εκπροσωπήθηκαν όλα τα κόμματα και σχηματισμοί που την απαρτίζουν και μάλιστα οι συμμετέχοντες δέχθηκαν μετά το πέρας της συνάντησης να ποζάρουν μαζί στο φακό. Από την άλλη πλευρά δεν κατέληξαν σε κάποιο κοινό πρόγραμμα, ούτε καν κοινή ανακοίνωση δεν εξέδωσαν. Ανανέωσαν πάντως το ραντεβού για τα τέλη Μαΐου και συμφώνησαν σε ένα είδος εκεχειρίας μεταξύ τους και διαμόρφωση κοινής γραμμής όποτε δέχονται βέλη από την κυβέρνηση Μακρόν ή τη Δεξιά.
Πιο αισιόδοξος για τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου και την κάθοδο στις εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο εμφανίστηκε ο μετριοπαθής επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ. Άλλοι, όμως, όπως ο γγ του EELV, Ζιλιέν Μπαγιού, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί. «Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τον ορισμό του υποψηφίου μας και θέλουμε ταυτόχρονα να συνεργαστούμε σ’ αυτόν τον συνασπισμό, που πρέπει να αγκαλιάσει κι άλλους πέρα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Οικολόγους», είπε. Ενώ ο αντιπρόεδρος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» πέταξε μπηχτές κατά του Φορ ότι επιχειρεί να «επιβάλει» μια απόφαση, που δεν έχει ακόμη ληφθεί.
Ο Μελανσόν έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του 2022, αλλά οι Κομμουνιστές του PCF, που τον είχαν στηρίξει στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις, αυτή τη φορά κατεβαίνουν με τον Ρουσέλ. Όλοι τους όμως γνωρίζουν ότι η πρόκληση είναι τεράστια. «Δεδομένου του κινδύνου της ακροδεξιάς πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολιτική πρόταση», σημείωσε η Αν Ινταλγκό.
Οι δημοσκοπήσεις την ίδια ώρα παραπέμπουν σ’ ένα deja-vu των εκλογών του 2017 με τους Μακρόν-Λεπέν να συντρίβουν στον πρώτο γύρο δέκα πιθανούς αντιπάλους τους από την αριστερά και τη δεξιά και να λύνουν τις διαφορές τους στον δεύτερο γύρο.
Πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της Journal du Dimanche έδειξε ότι η δήμαρχος των Παρισίων θα αγκομαχήσει για να φθάσει το 7% στον πρώτο γύρο, ο Ζαντό θα κυμανθεί γύρω στο 6% και ο Μελανσόν θα πέσει αρκετά κάτω από το 19,5% που είχε πιάσει προ τετραετίας.