Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας δήλωσε έτοιμο να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη Δεξιά στη βάση «αμοιβαίων υποχωρήσεων» για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με τους Μακρονιστές και τη Δεξιά είναι «να οριστεί ένας πρωθυπουργός της Αριστεράς». «Προφανώς δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι παραμένει ανήσυχος διότι «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμη καλέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι διατίθενται να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική προσπάθεια». Το πρωί της Παρασκευής η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει ραντεβού με τον Μακρόν, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει κληθεί ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος κάλεσε το πρωί της Παρασκευής [6/12] τον Γάλλο πρόεδρο «να οικοδομήσουν από κοινού ένα σύμφωνο δημοκρατικό και κοινωνικό». «Γνωρίζουμε ότι κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που μας οδηγεί να εργαστούμε πάνω σε συμβιβασμούς», έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι δεν απαιτεί την υιοθέτηση όλου του προγράμματος του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», αλλά των έξι μέτρων.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό franceinfo, ο Ολιβιέ Φορ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση που προτείνει θα είναι «για ορισμένο χρονικό διάστημα» και ότι οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κόμματα θα γίνουν στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Ο κ. Φορ δήλωσε έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις σε όλα τα θέματα, ακόμη και για τις συντάξεις, και ευχήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει έναν διαμεσολαβητή ο οποίος θα διοργανώσει τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, πριν ορίσει νέο πρωθυπουργό.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση, γιατί δεν μπορούμε να παγώσουμε τη χώρα επί μήνες», δήλωσε. Ο κ. Φορ επεσήμανε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση εξαιρούνται όλα τα κόμματα που σχηματίζουν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», «διότι οι "Ανυπότακτοι" του Μελανσόν αυτοεξαιρέθηκαν από τις συζητήσεις». «Ακόμη και ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Λοράν Βοκέζ, μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις», πρόσθεσε ο Ολιβιέ Φορ.
Η γερουσιαστής του Συντηρητικού Κόμματος Ανιές Εβρέν, μιλώντας στο κανάλι BFM-TV, εκτίμησε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο αίτημα να οριστεί πρωθυπουργός από την Αριστερά. «Αν οριστεί ένας πρωθυπουργός από τη Δεξιά, προφανώς και εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αν, για παράδειγμα, οριστεί πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση και δεν θα υποβάλουμε πρόταση μομφής», πρόσθεσε.
Κραυγές από τις δυνάμεις του «ΝΛΜ»
Τα άλλα μέλη του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» επέκριναν με δριμύτητα την πρωτοβουλία του Ολιβιέ Φορ, όπως ήταν αναμενόμενο. «Πρόκειται για προδοσία», δήλωσε η ευρωβουλευτής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» -του Μελανσόν- Μανόν Ομπρί.
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ, επέκρινε την ιδέα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τους Μακρονιστές και το Συντηρητικό Κόμμα. «Ξυπνήστε! Σεβαστείτε τον εαυτό σας! Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους!», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Με τη σειρά του, ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, αντέδρασε μέσω Χ στην προσπάθεια Φορ να τείνει χείρα φιλίας στους Μακρονιστές και στη Δεξιά. «Η "Ανυπότακτη Γαλλία" δεν έχει δώσει καμία τέτοια εντολή στον κ. Φορ. Ούτε για να πάει μόνος του, ούτε για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να κάνει "αμοιβαίες παραχωρήσεις" στον Μακρόν και στους Ρεπουμπλικανούς. Τίποτα από όσα είπε ή έκανε δεν γίνονται στο όνομα του Νέου Λαϊκού Μετώπου», έγραψε.
Αλλά και η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, που συμμετέχει στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», Μαρίν Τοντελιέ, ζήτησε από τον Ολιβιέ Φορ «να μην πέσει στην παγίδα του Μακρόν». «Εγώ λέω στον Ολιβιέ Φορ: Προσοχή, γιατί ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στριμώξει το Σοσιαλιστικό κόμμα σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων ο οποίος αποκλείει όλα τα κόμματα που έχουν βασικό πυρήνα της πολιτικής τους τα λαϊκά στρώματα. Θέλει να κλείσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο στρατόπεδο αυτών που περιφρονούν τις λαϊκές τάξεις», δήλωσε στο BFM-TV.
Σε εντελώς αντίθετο πνεύμα, ο ευρωβουλευτής και νέο αστέρι των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος ανέκαθεν διαφωνούσε με τη συμμαχία με το κόμμα Μελανσόν, δήλωσε στο RTL «έτοιμος να συνεισφέρει σε μια συμφωνία, να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με όλους όσοι είναι σίγουροι ότι δεν θα αφήσουμε την "Εθνική Συσπείρωση" της Λεπέν να αποφασίζει για την πολιτική της Γαλλίας».
«Πρέπει να συζητήσουμε με τους Μακρονιστές, καθώς και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να χειραφετηθούν από το μακρύ χέρι της Λεπέν», πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι μια ενδεχόμενη τέτοια κυβέρνηση «δεν θα λειτουργήσει αν είναι απλώς κάστινγκ» και κάλεσε «σε μια συμφωνία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να οικοδομήσουν μια πλειοψηφία».