Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ξεκίνησε τις δοκιμές ενός ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου που όπως ελπίζουν οι Βρυξέλλες θα επιτρέψει στους πολίτες να μετακινούνται πιο ελεύθερα εντός της Ένωσης μέχρι το καλοκαίρι.
Η εφαρμογή TousAntiCovid, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών στη Γαλλία, αναβαθμίστηκε ώστε να αποθηκεύει αρνητικά αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού στα κινητά ταξιδιωτών και ήδη δοκιμάζεται από χθες σε πτήσεις προς την Κορσική και άλλες υπερπόντιες κτήσεις της χώρας. Από τις 29 Απριλίου οι δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνουν και πιστοποιητικά εμβολιασμού, δήλωσαν αξιωματούχοι στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και το σύστημα μπορεί κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και για την προσέλευση πολιτών σε φεστιβάλ, συναυλίες, εμπορικές εκθέσεις, αλλά όχι σε εστιατόρια και μπαρ.
Οι Αρχές της Γαλλίας είναι ήδη σε επαφές με διάφορες χώρες και αεροπορικές εταιρείες για την αναγνώριση αυτού του πιστοποιητικού. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα είναι έτοιμο μέχρι τις 21 Ιουνίου καθώς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα κράτη της νότιας Ευρώπης, η τουριστική βιομηχανία και οι οικονομίες των οποίων έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πως λειτουργεί στην πράξη το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 στη Γαλλία
Στη Γαλλία όσοι υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού θα λαμβάνουν ένα SMS ή ένα email που θα τους δίνει πρόσβαση σ’ ένα πιστοποιημένο από το κράτος έγγραφο στο Διαδίκτυο, το οποίο θα μπορούν είτε να τυπώνουν, είτε να κατεβάζουν, είτε να αποθηκεύουν στην εφαρμογή TousAntiCovid. Το ίδιο θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα και για τους εμβολιαζόμενους, ενώ από τα μέσα Μαϊου θα είναι ανοικτή η βάση δεδομένων με προηγούμενα τεστ και εμβολιασμούς σε όλους. Τα τεστ αντισωμάτων θα ενσωματωθούν αργότερα στο πρόγραμμα.
Η εφαρμογή θα δημιουργεί έναν ασφαλή γραμμωτό κωδικό τύπου QR που θα περιέχει διάφορες πληροφορίες, από το όνομα του ταξιδιώτη και την ημερομηνία και τον τύπο του τεστ ή του εμβολίου που έκανε, μέχρι πληροφορίες για τον γιατρό ή το εργαστήριο – πληροφορίες που θα μπορούν να διασταυρωθούν σε μια εθνική βάση δεδομένων.
Παρόμοια συστήματα αναπτύσσουν αρκετές χώρες της ΕΕ και είναι ένα ερώτημα πώς θα δουλέψουν στην πράξη όλα αυτά μαζί. Την περασμένη εβδομάδα η Δανία άρχισε τις δοκιμές του δικού της «διαβατηρίου κορωνοϊού», που είναι διαθέσιμο σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο, έχουν διαγνωστεί θετικά από δύο έως 12 εβδομάδες νωρίτερα – και άρα διαθέτουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού – ή έχουν διαγνωστεί αρνητικά στην Covid-19 το τελευταίο εξαήμερο. Το σύστημα αυτό στη Δανία επιτρέπει στους χρήστες την πρόσβαση σε επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και σχολές οδήγησης, αλλά από τις 6 Μαϊού αναμένεται να επεκταθεί και σε μουσεία, θέατρα, εστιατόρια και κινηματογράφους. Αλλά και η Ολλανδία δοκιμάζει ένα ανάλογο σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να πηγαίνουν σε συναυλίες, ή άλλες live εκδηλώσεις εφόσον έχουν διαγνωστεί αρνητικοί την ίδια μέρα σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και έχουν καταγράψει το αποτέλεσμα σε ειδική εφαρμογή με κωδικό QR.