Έτοιμη για παραχωρήσεις στη γαλλική Εθνοσυνέλευση δηλώνει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ προκειμένου να περάσει ο προϋπολογισμός.
H κόντρα για τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων ύψους 60 δις. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές και απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση της Γαλλίας.
«Όποιες διαφορές αναφορικά με τις αξίες κι αν έχουμε, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα… Προφανώς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις για να αποφύγουμε αυτή την καταιγίδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάντ στο δίκτυο BFMTV.
Έκκληση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών
Οι πολύμηνες πολιτικές εντάσεις αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Σεπτέμβριο τον δεξιό Μπαρνιέ επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας κορυφώνονται με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας, τον οποίο απορρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από όλο το φάσμα. Προκειμένου να περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση ο Μπαρνιέ σκέφτεται να καταφύγει – ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα - στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει όμως στην αντιπολίτευση να καταθέσει εντός ημερών πρόταση μομφής.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής μαζί με την Αριστερά για να πέσει η κυβέρνηση. Μεταξύ των παραχωρήσεων που ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι και η αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, που έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» η ακροδεξιά.
«Επειδή δεν έχουμε τίποτε κοινό», αυτό δεν σημαίνει ότι «θα βυθίσουμε τη χώρα σε οικονομική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Αρνάντ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Zητούν παραίτηση του Μακρόν
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα ενός χρόνου μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν το καλοκαίρι για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.
Ορισμένοι, πάντως, καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χάος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ενδεχόμενο, ωστόσο, που έχει αποκλείσει ο Μακρόν. «Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό χάος το προκάλεσε ο πρόεδρος», δήλωσε ο βουλευτής του κεντρώου κόμματος LIOT, Σαρλ ντε Κουρσόν. Και πρόσθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας «δε θα έχει πλειοψηφία. Η μόνη λύση είναι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό του BFMTV, έξι στους δέκα Γάλλους (63%) θεωρούν ότι ο Μακρόν θα πρέπει να παραιτηθεί αν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, ενώ ένας στους δύο (53%) τον θεωρούν υπεύθυνο για την πολιτική κρίση στη χώρα.