Αλλαγές στους κανόνες για την διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη νέων μελών στη λέσχη της πρότεινε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν.
Αφού ηγήθηκε των προσπαθειών για το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η πλευρά Μακρόν έστειλε προ ημερών ένα non paper στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου αναφέρει ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης, αλλά μέσα μιας νέας, σταδιακής μεθοδολογίας. Η ιδέα της «σταδιακής σύνδεσης» ήταν η βάση μιας «μεταρρυθμισμένης προσέγγισης στη διαδικασία διεύρυνσης», που περιγράφεται σε εξασέλιδο non paper που μοίρασε η Γαλλία σε Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Διαδικασία επτά βημάτων προτείνει η Γαλλία
Το νέο μοντέλο που προτείνει η Γαλλία προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε μια διαδικασία επτά βημάτων, την πρόσβαση σε επιλεγμένα προγράμματα της ΕΕ και τη διάθεση κονδυλίων προτού φθάσει μια υποψήφια χώρα στην «πλήρη» ιδιότητα μέλους. Τα επτά βήματα είναι «κράτος Δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα», «Παιδεία και έρευνα», «απασχόληση και κοινωνικά ζητήματα», «οικονομικά θέμα», «ενιαία αγορά, γεωργία και αλιεία», «εξωτερικές υποθέσεις» καθώς και ένα έβδομο στάδιο με τίτλο «λοιπά θέματα». Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων θα συζητήσουν σε πρώτη φάση αύριο Τρίτη της ιδέες της Γαλλίας στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε τυχόν αλλαγές και εφόσον περάσουν, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να τις περάσει σε επίσημα έγγραφα μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, λέει η Γαλλία.
Το σοκ του βέτο της Γαλλίας
Οι νέες προτάσεις της Γαλλίας έρχονται μετά το σοκ που προκάλεσε τον περασμένο μήνα ο Μακρόν βάζοντας βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αν και είχε αλλάξει το όνομά της και προκάλεσε ανησυχία ότι η Γαλλία θέλει να σταματήσει τη διεύρυνση της ΕΕ ώστε να περιλάβει στους κόλπους της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και φραστικά πυρά από Γερμανία και ΗΠΑ που προειδοποίησαν για αποσταθεροποίηση της περιοχής και ενίσχυση της κινεζικής και ρωσικής επιρροής εκεί. Ωστόσο, η Γαλλία με το non paper επανεπιβεβαιώνει την ανεπίστροφη υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, χωρίς ωστόσο, να αναφέρει την Τουρκία που είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησε μετά το πογκρόμ διώξεων στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν.
Το κείμενο της Γαλλίας αναφέρει ότι η νέα μεθοδολογία που προτείνει το Παρίσι θα αποφέρει «συγκεκριμένα, απτά οφέλη» τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν «τις μεταναστευτικές ροές [από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη] και θα μειώσει την εξωτερική επιρροή [από Κίνα και Ρωσία].
Αυστηροί όροι και αναστρεψιμότητα
Η Γαλλία προειδοποιεί ότι τυχόν υπαναχωρήσεις σε θέματα που αφορούν τις δημοκρατικές Αρχές και το κράτος Δικαίου θα έχουν επιπτώσεις και μιλά για «αυστηρούς όρους» και «αναστρεψιμότητα» αν κάτι στραβώσει.
Καλεί δε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα να συμβάλουν στον προσδιορισμό ορισμένων κριτηρίων ένταξης.