Η Γαλλία, υπό την πίεση ανθρωπιστικών οργανώσεων, προχώρησε σήμερα στον επαναπατρισμό 15 γυναικών και 32 παιδιών που βρίσκονταν στους καταυλισμούς κράτησης τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι ανήλικοι παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Οι ενήλικες παραδόθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την τρίτη, μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού στην οποία προχωρά το Παρίσι έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, όταν οι γαλλικές αρχές επαναπάτρισαν 16 μητέρες και 35 ανήλικους, και αυτή του Οκτωβρίου, χάρη στην οποία επέστρεψαν στη Γαλλία 15 γυναίκες και 40 παιδιά.
Συγγενείς τζιχαντιστών οι γυναίκες και τα παιδιά που επαναπατρίστηκαν
Οι γυναίκες και τα παιδιά που επαναπατρίστηκαν σήμερα, συγγενείς τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κρατούνταν στον καταυλισμό Ροζ, τον οποίο διαχειρίζονται Κούρδοι και βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τα ιρακινοτουρικά σύνορα.
Οι αρχές της Γαλλίας ευχαρίστησαν «την τοπική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας για τη συνεργασία της, χάρη στην οποία κατέστη δυνατή αυτή η επιχείρηση».
Πριν λίγο καιρό η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ καταδίκασε τη Γαλλία επειδή δεν είχε επαναπατρίσει Γάλλους πολίτες που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.
Εξάλλου το 2022 η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν καταδικάσει επίσης τη Γαλλία επειδή δεν έχει δράσει για τον επαναπατρισμό γυναικών και παιδιών από τη Συρία.
Οι Γαλλίδες αυτές είχαν μεταβεί οικειοθελώς στις περιοχές που έλεγχαν τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Μετά την κατάρρευση του ΙΚ το 2019 συνελήφθησαν. Πολλά από τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στους καταυλισμούς.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν διευκρίνισε πόσες ακόμη γυναίκες και παιδιά μένει να επαναπατριστούν.
300 ανήλικοι έχουν επιστρέψει στη Γαλλία
Περίπου 300 ανήλικοι, που βρίσκονταν σε περιοχές όπου δρούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν επιστρέψει στη Γαλλία, εκ των οποίων 77 μέσω επιχειρήσεων επαναπατρισμού, είχε επισημάνει στις αρχές Οκτωβρίου ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν- Μορετί.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνταν μέχρι πρότινος να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που κρατούνται στους καταυλισμούς, με εξαίρεση πολύ λίγες περιπτώσεις.
Όμως πλέον έχουν αυξηθεί οι δικαστικές προσφυγές συγγενών των ξένων πολιτών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία σε αυτούς τους καταυλισμούς, όπου η βία είναι ενδημική και οι συνθήκες διαβίωσης φρικτές.