Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Εμανουέλ Μακρόν, που ετοιμάζεται, παρά την σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων και μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης στη Γαλλία, να αυξήσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, θα παρουσιάσει σήμερα το περίγραμμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού – βασικό πυλώνα της ατζέντας του Μακρόν κατά τη δεύτερη θητεία του – που σκοπεύει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή τα 65 έτη.
«Όπως σας υποσχέθηκα, φέτος θα είναι η χρονιά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που αποβλέπει στο να το εξισορροπήσει για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο», είχε τονίσει προ ημερών ο Μακρόν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Η μοίρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού θα καθορίσει την πορεία της υπόλοιπης θητείας του Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο. Αν την περάσει, θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει εκεί όπου σκόνταψαν ή απέτυχαν συχνά προκάτοχοί του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα διαψευστεί η δέσμευσή του μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι μπορεί να κυβερνήσει τη Γαλλία παρά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Μακρόν
Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση Μακρόν καθώς το υψηλό κόστος διαβίωσης και ο πληθωρισμός λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία γονατίζει τα νοικοκυριά και πολλοί φοβούνται εξάπλωση των διαδηλώσεων αν η εν λόγω μεταρρύθμιση εξελιχθεί σε νέο σημείο τριβής και λαϊκής δυσαρέσκειας.
Μολονότι η κυβέρνηση Μακρόν έδειξε διάθεση για κάποια ευελιξία ως προς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τα συνδικάτα ετοιμάζονται για πανεθνικές κινητοποιήσεις, καθώς οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους απέβησαν άκαρπες, ενώ αναμένονται και έντονες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση με την αριστερά, αλλά και τη δεξιά να επικρίνει τα σχέδια του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.
Οι συζητήσεις μεταξύ του κόμματος του Μακρόν, του αριστερού συνασπισμού NUPES και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν έντονες τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτή τη φορά η αντιπολίτευση ελπίζει να ανατρέψει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο. Εάν ο Μακρόν δεν μπορέσει να περάσει τη μεταρρύθμιση μέσω του κοινοβουλίου με την υποστήριξη των δεξιών Les Républicains, η κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει στην επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας. Η συντηρητική δεξιά των LR δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εάν οι αλλαγές στη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης εισαχθούν πιο σταδιακά από ό,τι επιθυμεί ο Μακρόν, αλλά οι συντηρητικοί είναι διχασμένοι και δεν είναι εγγυημένο ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τις ψήφους τους.
Το φάσμα των Κίτρινων Γιλέκων
Μια ήττα στην Εθνοσυνέλευση είναι μία μόνον από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μακρόν.
Η πρωθυπουργός Μπορν δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να αποσπάσει τη συναίνεση πιο μετριοπαθών συνδικάτων και ήδη έχουν προγραμματιστεί πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα υπουργοί προχωρούν σε παραχωρήσεις για να καταπνίξουν το εκκολαπτόμενο κίνημα διαμαρτυρίας, αναφορικά με εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αρτοποιούς, ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και στήριξη στους αρτοποιούς που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Μεταξύ των δυνητικά πιο ανησυχητικών συνεπειών για την κυβέρνηση θα ήταν η εμφάνιση ενός απρόβλεπτου κινήματος, παρόμοιου με εκείνο των Κίτρινων Γιλέκων το 2018 και το 2019, ένας κίνδυνος που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν οι υποστηρικτές του Μακρόν.
Πέρα από τις αναμενόμενες αναμετρήσεις με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η δοκιμασία για την κυβέρνηση Μακρόν θα είναι μακρά, με την τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο να μην αναμένεται πριν από τον Μάιο.