Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού επέζησε άλλης μιας πρότασης μομφής, παραμερίζοντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Μονον 121 από τους 577 βουλευτές στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισαν χθες την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού, που κατέθεσε εκ νέου η ακροαριστερά αντιδρώντας στα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση και τις ιατρικές δαπάνες, νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα.
Ήταν η πέμπτη πρόταση μομφής που αντιμετώπισε ο 73χρονος κεντρώος πρωθυπουργός μετά τον διορισμό του τον Δεκέμβριο.
Ο Μπαϊρού κατέφυγε σε ειδικό άρθρο του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης τον προϋπολογισμό, που όμως ανοίγει τον δρόμο για προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Κατάφερε, όμως να ξεπεράσει το εμπόδιο με την απρόθυμη στήριξη των Σοσιαλιστών. Οι τελευταίοι, μολονότι αντιδρούν στον προϋπολογισμό του, επέλεξαν να μην ρίξουν την κυβέρνησή του στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας, οσφραινόμενοι και την επιθυμία της κοινής γνώμης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe έξι στους δέκα ερωτηθέντες ενέκριναν την απόφαση να μην πέσει η κυβέρνηση, μολονότι το 62% αντιτίθεται στα σχέδιά της για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα.
Εμπόδια στο δρόμο της κυβέρνησης Μπαϊρού
Αλλά ο δρόμος παραμένει στρωμένος με αγκάθια για την εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαϊρού με τρεις στους τέσσερις Γάλλους (76%) να δηλώνουν στην ίδια σφυγμομέτρηση ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει σημαντικούς νόμους μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Τα περιθώρια χειρισμού είναι ελάχιστα για τον Μπαϊρού σε καυτά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, την κουβέντα για το οποίο άνοιξε ο ίδιος τον περασμένο μήνα δηλώνοντας ότι αισθάνεται πώς τμήματα της Γαλλίας «πλημμυρίζουν» από μετανάστες.
Η δήλωση αυτή, που απηχεί θέσεις της ακροδεξιάς στο μεταναστευτικό, προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν μόλις περάσει ο προϋπολογισμός να καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι μάλλον απίθανο χωρίς τη στήριξη της «Εθνικής Συσπείρωσης». «Δεν θα υπογράψουμε αυτό το κουρέλι», δήλωσε βουλευτής του περιβάλλοντος της Μαρίν Λεπέν.
Ωστόσο, η δήλωση Μπαϊρού φαίνεται ότι έστρωσε το δρόμο σε δύο από τα πιο συντηρητικά μέλη της κυβέρνησής του, τους δεξιούς υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μπρουνό Ρεταγιό και Ζεράλντ Νταρμανέν να προσπαθήσουν να καταργήσουν το δικαίωμα να αποκτούν στα 18 τους την γαλλική υπηκοότητα τα παιδιά αλλοδαπών, τα οποία γεννήθηκαν στη Γαλλία. Τα σχέδια των δύο υπουργών έχουν προκαλέσει εντάσεις στον κεντρώο συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν και μια ρήξη αναφορικά με το μεταναστευτικό ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση Μπαϊρού. «Αν εκραγεί εκ των έσω, δεν θα οφείλεται στη φορολογική πολιτική, αλλά σε κάτι όπως το μεταναστευτικό», δήλωσε πρώην βουλευτής της παράταξης Μακρόν.
Αλλά πέραν του συγκεκριμένου θέματος ο Μπαϊρού βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και στο ζήτημα των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που ο ίδιος δεσμεύτηκε να ξαναφέρει στο τραπέζι στο πλαίσιο παραχώρησης προς τους Σοσιαλιστές για να τον στηρίξουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.