Σχεδόν δύο μήνες μετά το αδιέξοδο που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει την αναζήτηση του νέου πρωθυπουργού της χώρας με νέες διαβουλεύσεις και την εικοτολογία να φουντώνει στα γαλλικά ΜΜΕ για την εκλογή του.
Από τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, που ανέδειξε μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση, η Γαλλία κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που έκοψε πρώτη το νήμα εξασφαλίζοντας 182 έδρες -μακράν των 289 που θα της εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία –, έχει προτείνει την 37χρονη οικονομολόγο Λουσί Καστέ, αλλά ο Μακρόν έχει αποκλείει την υποψηφιότητά της πεπεισμένος ότι ουδείς υποψήφιος προερχόμενος από την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα εξασφαλίσει τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης.
Χθες ο Μακρόν συναντήθηκε διαδοχικά με δύο πρώην προέδρους της Γαλλίας, τους Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση εθνικής ομόνοιας, αλλά και με δύο πιθανούς υποψηφίους πρωθυπουργούς, τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών επί Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ και τον συντηρητικό πρώην υπουργό Υγείας και Εργασίας επί Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί και νυν περιφερειάρχη στην Hauts-de-France της βόρειας Γαλλίας, Ξαβιέ Μπετράν.
Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Μακρόν εξετάζει την περίπτωση του Ξαβιέ Μπερτράν
To γαλλικό δίκτυο BFMTV αναφέρει ότι ο Μακρόν θα έχει νέες τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει πρωθυπουργό τον Μπετράν. Tην πληροφορία επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Le Parisien σημειώνοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ήδη από τηλεφώνου με σημαίνοντες προσωπικές της Δεξιάς, όπως οι Ζεράρ Λαρσέ, Λοράν Βοκιέ και Μπρυνό Ρεταγιό.
Σύμφωνα, πάντως, με το BFMTV ο Μακρόν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διορίσει τελικά τον Καζνέβ, αν και φαντάζει απίθανο να τον στηρίξει η Αριστερά, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά απειλεί να καταθέσει αμέσως πρόταση μομφής εις βάρος του, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα στήριζε αντίθετα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Xθες ακούστηκε και το όνομα ενός προσώπου της κοινωνίας των πολιτών, του Τιερί Μποντέ, πρώην εκπαιδευτικού και νυν προέδρου του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Αριστερά, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να εμφανίζεται θετικό σχετικά με τον διορισμό του ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, αλλά το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, όπως μεταδίδει το BFMTV.