Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζονται για έβδομη μέρα εν μέσω κυλιόμενων απεργιών στα διϋλιστήρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να διατηρήσει την πίεση στην κυβέρνηση Μακρόν με στόχο να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Πάνω από 200 πορείες κατά της μεταρρύθμισης έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη Γαλλία για σήμερα Σάββατο, διευκολύνοντας τη συμμετοχή εκείνων που δεν έχουν την πολυτέλεια να απεργούν τις καθημερινές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και ένα εκατομμύριο Γάλλοι αναμένεται να δώσουν το παρόν στις κινητοποιήσεις.
Τουλάχιστον 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στις διαδηλώσεις, τη μεγαλύτερη προσέλευση από τα μέσα Ιανουαρίου.
Μακρόν: «Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα»
Με επιστολή του την Παρασκευή ο Μακρόν είπε στα συνδικάτα της χώρας που απαίτησαν προσωπική συνάντηση μαζί του, ότι οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, εμμένοντας στο σχέδιό του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe για το δίκτυο BFMTV δείχνει ότι το 70% των Γάλλων είναι κατά της μεταρρύθμισης – ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Από τους 1.003 ενήλικες που μετείχαν στη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση το διήμερο 9-10 Μαρτίου, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποστηρίζει τις απεργίες και τον αποκλεισμό ορισμένων τομέων.
Η γαλλική Γερουσία, η οποία αυτή τη στιγμή επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, θα προχωρήσει σε μία μόνο ψηφοφορία επί ολόκληρου του κειμένου μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα άρθρο του γαλλικού συντάγματος για να επιταχύνει τις συζητήσεις την Παρασκευή, σε μια κίνηση που προκάλεσε την οργή κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς έτσι δεν θα γίνει ψηφοφορία επί των τροπολογιών που κατέθεσαν.