Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται για μία ακόμα φορά σήμερα η Γαλλία, με τα συνδικάτα να καλούν τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν. Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα - Χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός
Σύμφωνα με πληροφορίες του BFM Tv, είχαν προγραμματιστεί περί τις 240 συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, προκειμένου να εκφραστεί και πάλι η αντίθεση των συμμετεχόντων στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, όπως μεταδίδει το France24. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός έκανε λόγο χθες, Δευτέρα, για μια εντεινόμενη τάση για περισσότερη βία απέναντι στο κράτος και ανέμενε «έναν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» λόγω των σημερινών διαδηλώσεων. Έτσι, 13.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός όπως είπε ο Νταρμανέν, με τις αρχές να είναι σε κατάσταση συναγερμού, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, στα οποία τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί, ενώ έγιναν και 457 προσαγωγές.
Σήμερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι «650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι». Άλλη αστυνομική πηγή προβλέπει «διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια» παρουσία νέων στις πορείες.
Τα συνδικάτα καλούν τον Μακρόν να «παγώσει» την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
Η σημερινή απεργία είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από πλευράς του ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως σήμερα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας ο ένας στον άλλον», σημειώνει η κυβέρνηση
Σε σχέση με την ύπαρξη κάποιας προσπάθειας διαμεσολάβησης προκειμένου να γίνει διάλογος για το «καυτό» ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα πως «δεν χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση», όπως μεταδίδει το Bfm Tv.
«Μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να τους δεχθεί (σ.σ. τα συνδικάτα), μόλις το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου», ενώ σημείωσε πως «η πρωθυπουργός (σ.σ. Ελιζαμπέτ Μπορν) είναι στη διάθεση των συνδικάτων», καθώς στο επίμαχο νομοσχέδιο, υπάρχουν και αρκετά ζητήματα που αφορούν την εργασία, όπως είπε ο ίδιος.
Υποχωρεί η δημοτικότητα του Μακρόν σε επίπεδα εποχής «κίτρινων γιλέκων»
Εν τω μεταξύ, υποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.