Αίσθηση και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε στη Γαλλία η επιστροφή της Ρασίντα Νταντί, πρώην υπουργού υπό τον δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε κυβέρνηση υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η 58χρονη Ντατί, δήμαρχος μέχρι τώρα του 7ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας με το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, αναλαμβάνει πλέον τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου υπό τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Η Ντατί ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που ανέλαβε μείζον κυβερνητικό πόστο το 2007, όταν διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης επί Νικολά Σαρκοζί.
H Δεξιά κλείνει την πόρτα στην Ντατί
Η Ντατί μεγάλωσε σε ένα φτωχικό κτήμα στα περίχωρα της πόλης Σαλόν συρ Σαόν στη Βουργουνδία.
Το 2015 είχε κατηγορηθεί ότι δαπάνησε 190.000 ευρώ από δημόσιο χρήμα για ψώνια (φουλάρια, κρέμες, ρούχα κ.α.) κατά την περίοδο 2007-2010, που ήταν υπουργός, ενώ τον επόμενο χρόνο δέχθηκε επίθεση από τον ακροδεξιό δημοσιογράφο τότε και νυν πολιτικό Ερίκ Ζεμούρ επειδή είχε δώσει ένα όχι και τόσο γαλλικό όνομα στην κόρη της, την οποία βάφτισε «Ζορά», όπως ονομάζεται η μητέρα της.
Γαλλία: Ανασχηματισμός στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Πολιτισμού
Ποιός άφησε έγκυο την Ρασιντά Ντατί;
Τα τελευταία χρόνια η Ντατί είχε εξελιχθεί σε σημαίνον στέλεχος της Δεξιάς στο Παρίσι κι εξαπέλυε συχνά πυκνά μύδρους κατά της σοσιαλίστριας δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.
Η επιλογή της – σφήνα των Μακρόν-Ατάλ στη Δεξιά, όπως την εξέλαβαν – ώθησε τον Ερίκ Σιοτί, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών να ανακοινώσει τον αποκλεισμό της Ντατί από το κόμμα.
Η έρευνα εις βάρος της Ντατί
H Nτατί τέθηκε προ τριετίας στο σταυρόνημα επίσημης έρευνας από τη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων της Γαλλίας για τις συναλλαγές της με τον πρώην επικεφαλής της Renault, Κάρλος Γκοσν κατηγορούμενη για φερόμενη «παθητική διαφθορά από άτομο με εκλογική θητεία» και για «όφελος από την κατάχρηση εξουσίας» σε σχέση με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον Γκοσν τη διετία 2010-12, όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έρευνα επιχειρεί να εξακριβώσει εάν τα 900.000 ευρώ που έλαβε ως δικηγορική αμοιβή εκείνη την περίοδο ήταν για νομική εργασία ή αν η Ντατί είχε εμπλακεί σε λόμπι, κάτι που είναι παράνομο για τους ευρωβουλευτές. Η ίδια έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ επεσήμανε ότι έρευνα εις βάρος της Ντατί συνιστά πρόβλημα για άτομο που στρατολογείται στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η επιλογή της έστειλε «ένα κακό μήνυμα» και αντίκειται στις δεσμεύσεις του Μακρόν για μια «υποδειγματική» δημοκρατία.