Μήνυμα στους Γάλλους ψηφοφόρους να δώσουν στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αποδεχθεί το πόστο του πρωθυπουργού.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Μαρίν Λεπέν και Μπαρντελά οδεύει ολοταχώς προς τη νίκη στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Συσπείρωσης στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ακροδεξιά δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, που θα της επέτρεπε να περνά νομοσχέδια και να κυβερνά χωρίς τη βοήθεια πιθανών συμμάχων από τη γκωλική δεξιά των Ρεπουμπλικανών.
Η προεδρική υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης για την αναμέτρηση του 2027, Λεπέν έχει πει ότι ο 28χρονος Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα αναλάβει το πόστο, παρά μόνον αν η Εθνική Συσπείρωση εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
«Αν βρεθώ αύριο στη θέση να διοριστώ στο [πρωθυπουργικό μέγαρο] Ματινιόν και δεν έχω απόλυτη πλειοψηφία, επειδή δεν μου την έδωσαν οι Γάλλοι, τότε θα αρνηθώ», δήλωσε ο Μπαρντελά στην κρατική τηλεόραση.
«Λέω στο γαλλικό λαό ότι για να αναλάβω δράση χρειάζομαι απόλυτη πλειοψηφία. Ένας πρωθυπουργός με σχετική πλειοψηφία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Δεν θα είμαι σε θέση να αναλάβω δράση για την καθημερινότητα των Γάλλων στις πολιτικές της χώρας», πρόσθεσε.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την ακροδεξιά του Μπαρντελά
Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα του Μπαρντελά μπορεί να εξασφαλίσει από 195 έως 245 έδρες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της συμμαχίας των κομμάτων της Αριστεράς από 190 έως 235 έδρες και το κεντρώο κόμμα του Μακρόν από 70 έως 100 έδρες. Ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό της επιλογής του, αλλά στην πράξη επιλέγει συνήθως κάποιον που έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση για να μην κινδυνεύσει η νέα κυβέρνηση να πέσει μετά από πρόταση μομφής.
Αν αρνηθεί το κόμμα του Μπαρντελά, ο Μακρόν μπορεί να προτείνει το πόστο του πρωθυπουργού στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα ή συνασπισμό ή να προσπαθήσει να συγκροτήσει συμμαχία με παραδοσιακά κόμματα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έως αδύνατο και με δεδομένο ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός ενός έτους από τις προηγούμενες ο κίνδυνος παράλυσης είναι υπαρκτός.