Η διατήρηση της καραντίνας στην Αγγλία για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γαλλία είναι «ακατανόητη» και «μεροληπτική», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.
«Είναι υπερβολικό και ακατανόητο σε υγειονομικό επίπεδο (…) Δεν στηρίζεται επιστημονικά», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο LCI.
«Είναι μια απόφαση μεροληπτική σε βάρος των Γάλλων, εφόσον αυτή η καραντίνα δεν αφορά όλους τους Ευρωπαίους, ούτε καν των χωρών που έχουν πιο δύσκολες υγειονομικές καταστάσεις από τη δική μας λόγω της παραλλαγής Δέλτα ή κάποιας άλλης», πρόσθεσε.
Οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαιρούνται από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, από την υποχρέωση καραντίνας στην Αγγλία, εκτός από τις αφίξεις που προέρχονται από τη Γαλλία.
Το Λονδίνο απέκλεισε τη Γαλλία «λόγω της παραλλαγής Βήτα, της περίφημης νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, που αντιπροσωπεύει λιγότερο των 5% των μολύνσεων στη Γαλλία» και που αφορά κυρίως τα εξωχώρια εδάφη όπως η Ρεϊνιόν που έχουν πολύ λίγες ροές ταξιδιωτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Κλεμάν Μπον.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός της Γαλλίας εξέφρασε επίσης τη λύπη του που τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν κλειστά για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την ΕΕ, ενώ οι Αμερικανοί τουρίστες γίνονται και πάλι δεκτοί στην Ευρώπη.
«Θα έπρεπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να κρατήσουμε στο μανίκι μας το πλεονέκτημα αυτής της αμοιβαιότητας ώστε να διαπραγματευθούμε καλύτερα με τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να διεξαγάγει μια διαπραγμάτευση λίγο πιο σκληρή», είπε.
Ενώ οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να ξανανοίξουν τα σύνορά τους στους Αμερικανούς, υπό τον όρο ότι θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020.