Ο αποκλεισμός της Μαρίν Λεπέν από την επόμενη προεδρική εκλογή του 2027, μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, δεν φαίνεται να σημαίνει την άμεση αποδυνάμωση της ακροδεξιάς στη Γαλλία.
Από σαράντα κύματα έχει περάσει η πολιτική ζωή της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, και η συνέχεια κάθε άλλο παρά ήσυχη προμηνύεται μετά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν.
Σε οποιαδήποτε χώρα, ο αποκλεισμός από τα πολιτικά αξιώματα της ηγέτιδας του πρώτου κόμματος στις δημοσκοπήσεις -εν προκειμένω και στον απόλυτο αριθμό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές- θα προκαλούσε πολιτικές αναταράξεις. Πόσω μάλλον στη Γαλλία, της τεράστιας αστάθειας του τελευταίου χρόνου, εν μέσω τρομακτικών γεωπολιτικών αλλαγών, στις οποίες ως μεγάλη στρατιωτική και πυρηνική δύναμη πρωταγωνιστεί.
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα τού εν ενεργεία προέδρου Μακρόν έχει υποστεί δύο μεγάλες εκλογικές ήττες, μέσα στο 2024 άλλαξαν 4 διαφορετικοί πρωθυπουργοί και ο τελευταίος εξ αυτών, ο Φρανσουά Μπαϊρού, στηρίζεται σε ad hoc ρευστές πλειοψηφίες στην Εθνοσυνέλευση, καταλυτικό ρόλο στις οποίες παίζουν οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, δηλαδή του κόμματος της Λεπέν.
Να σημειωθεί πως η Εθνική Συσπείρωση σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα δεξιό-ακροδεξιό μικρομεσαίο κόμμα, όπως η Ελληνική Λύση στην Ελλάδα ή το AfD στη Γερμανία που κινούνται στα δεξιά ενός μεγάλου κεντροδεξιού πόλου, όπως η Νέα Δημοκρατία ή οι Χριστιανοδημοκράτες.
Αντίθετα, είναι ένα μεγάλο κόμμα με πλήθος στελεχών στη γαλλική επικράτεια και ισχυρά ερείσματα στη γαλλική κοινωνία -πολύ ισχυρότερα από το «φρέσκο» κεντρώο κόμμα του Μακρόν-, που χρόνια τώρα δουλεύει για να πετύχει την εκλογή της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, έχοντας μάλιστα εν όψει εκλογών το 2027 μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει.
Σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, Κυριακή, μία ημέρα πριν από την καταδίκη της Λεπέν, η ηγέτις της Εθνικής Συσπείρωσης εμφανίστηκε πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστά 34-37%, ανάλογα με το ποιον υποψήφιο θα έχει απέναντί της από τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν, όπου κανένας τους δεν συγκεντρώνει πάνω από 25%.
Σε δημοσκόπηση-εξπρές που έγινε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, έξι στους δέκα Γάλλους απάντησαν πως η καταδίκη της Λεπέν δεν συνιστά πρόβλημα για την Εθνική Συσπείρωση.
Είναι εύλογο λοιπόν πως στην Εθνική Συσπείρωση δεν σκοπεύουν να δεχτούν τον αποκλεισμό της Λεπέν αδιαμαρτύρητα και μοιάζει μάλλον δύσκολο προς το παρόν η δυναμική τους να καταρρεύσει μετά από αυτή την εξέλιξη.
Ο νεαρός πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά έκανε λόγο για «δημοκρατικό σκάνδαλο» και καλεί τους οπαδούς της γαλλικής ακροδεξιάς να αντιδράσουν στον αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική, με μία «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση».
Ήδη υποστηρικτές της συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της Γαλλίας, αντιδρώντας στη δικαστική απόφαση.
Ακόμα και αν τα δεδομένα δεν αλλάξουν και η Μαρίν Λεπέν όντως δεν μπορέσει να είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας το 2027, έχει ήδη βρει στο πρόσωπο του Ζορντάν Μπαρντελά το διάδοχό της. Σε συνέντευξή της στη Le Figaro πριν δύο εβδομάδες, πιστεύοντας ότι θα είναι κανονικά υποψήφια το 2027 και ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της απόπειρα για την προεδρία είχε πει: «Το 2032 (σ.σ. στη μεθεπόμενη προεδρική εκλογή) ο Ζορντάν θα είναι 36 ετών».
Συνεπώς, αν και είναι πολύ νωρίς για να κριθούν οι συνέπειες της σημερινής εξέλιξης, η Εθνική Συσπείρωση διαφαίνεται πως θα παραμείνει ισχυρός πόλος στο γαλλικό πολιτικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη προσπαθούν να συμβάλουν και ισχυροί φίλοι της Λεπέν στο εξωτερικό της Γαλλίας, από το Κρεμλίνο και τον Σαλβίνι μέχρι τον Έλον Μασκ.
«Προβληματισμός» του Μπαϊρού για τη δικαστική απόφαση μεταφέρουν κύκλοι του
Δεν είναι τυχαίο πως ο πολύ έμπειρος στην πολιτική Φρανσουά Μπαϊρού εξέφρασε μέσω κύκλων του «προβληματισμό» για τη «διατύπωση της απόφασης» που αφορά στην πενταετή αδυναμία επιλεξιμότητας με άμεση ισχύ που επιβλήθηκε στη Μαρίν Λεπέν.
Στη διαρροή μεταφέρθηκε επίσης ότι ο Μπαϊρού βρίσκει «πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αποφάσεις εκδίδονται χωρίς να μπορούν να ασκήσουν έφεση». Φυσικά το περιβάλλον του ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο για μια δικαστική απόφαση».
Αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση κράτησαν στελέχη και άλλων κομμάτων της Γαλλίας. Αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του ηγέτη της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας και αντιπάλου της Λεπέν σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Ζαν Λυκ Μελανσόν που δήλωσε οτι «οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες».
Στον αντίποδα, Σοσιαλιστές και Οικολόγοι τόνισαν πως «όταν κάποιος κλέβει τα λεφτά των Γάλλων πρέπει να τιμωρείται» και ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όσους εκλέγονται και δεν εκλέγονται, για ισχυρούς και αδύναμους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί που δήλωσε ότι «καμιά πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους».