Γαλλία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει ακόμα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει ακόμα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία αρχείου: Ludovic Marin, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπό προϋποθέσεις, για το μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μια έκθεση και ορισμένες ιδέες προς συζήτηση, αναφέρει το γαλλικό BFMTV.

Μια εβδομάδα μετά την υποδοχή των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων στη σχολή της Λεγεώνας της Τιμής στο Saint-Denis, ο Εμανουέλ Μακρόν τους έστειλε επιστολή, την οποία συμβουλεύτηκε το BFMTV, με τη μορφή έκθεσης, περιγράφοντας παράλληλα τις προοπτικές της επόμενης συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των προτάσεων προς συζήτηση για την επίτευξη συναίνεσης στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν αναφέρθηκε στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων.

Μακρόν: «Δεν αποκλείεται καμία θεσμική μορφή απάντησης»

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείεται καμία θεσμική μορφή απάντησης», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα κύρια αιτήματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση, με τη Δεξιά και τα άκρα της να ζητούν να ερωτηθούν οι Γάλλοι για το μεταναστευτικό, ενώ η Αριστερά θέτει το ίδιο αίτημα για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο ο Μακρόν δήλωσε ότι «δεν προέκυψε συναίνεση από τη συζήτηση», αλλά αναφερόμενος στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είπε: «Προτείνω να σας υποβάλω μια πρόταση για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Σύμφωνα με το TF1iNFO μια συζήτηση για τη μετανάστευση αναστάτωσε τους διάφορους πολιτικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Saint-Denis.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνωρίζοντας τις «διαφωνίες» επί του θέματος, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι το θέμα «θα αντιμετωπιστεί στο Κοινοβούλιο από το φθινόπωρο μέσω του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά και μέσω του ζητήματος των δημοψηφισμάτων και των πιθανών αλλαγών στο Σύνταγμα», ανοίγοντας δρόμο στη συζήτηση για διεξαγωγή ακόμα και δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Μισθοί εργαζομένων, αποκέντρωση και προεδρική θητεία

Σε άλλα ζητήματα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως προέκυψε συναίνεση «ότι πολλοί εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν επαρκή μέσα για να ζήσουν». Ο Μακρίν επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή των κοινωνικών και οικονοιμκών φορέων.

Θα επικεντρωθεί «στο ζήτημα των κλάδων όπου οι αμοιβές είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και στις τάσεις των μισθών και των εισοδημάτων». Θα πραγματοποιηθεί «τον Οκτώβριο του 2023 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους», ξεκαθάρισε ο Μακρόν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε επίσης την «αποκέντρωση της κρατικής δράσης», ένα θέμα που αναφέρθηκε από «αρκετούς συμμετέχοντες». Ο «Ζήτησα από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να υποβάλει συγκεκριμένες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εντός ενός μηνός», είπε.

Στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τη δημοκρατική ζωή της χώρας. Στα περισσότερα σημεία, υπογράμμισε την έλλειψη συναίνεσης. «Όσον αφορά την ψηφοφορία και το εκλογικό σύστημα, αρκετά κόμματα ήθελαν να προχωρήσουν προς μια πιο αναλογική εκπροσώπηση».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι τέθηκε ακόμα και το ζήτημα της «διάρκειας της προεδρικής θητείας». Ωστόσο, το ζήτημα του περιορισμού του αριθμού των θητειών του Προέδρου δεν αναφέρθηκε.

Ομόφωνη υποστήριξη για την Ουκρανία

Το διεθνές ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία ήταν το πρώτο που τέθηκε επί τάπητος σε αυτή τη συνεδρίαση. Καταλαμβάνει τις πρώτες γραμμές της επιστολής. «Αρκετές πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν διευκρινίσεις για τις πρόσφατες θέσεις της Γαλλίας σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ καταδικάζουν σαφώς τη ρωσική επιθετικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα η προσπάθεια για την αποφυγή κάθε πυρηνικής κλιμάκωσης και κάθε επέκτασης της σύγκρουσης». Ακόμα στο διεθνές μέτωπο, «η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ της «μεγαλύτερης εμπλοκής της Γαλλίας» στην πολιτικοστρατιωτική κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ