Τα 557 νεοεκλεγέντα μέλη της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης συνέρχονται σήμερα για πρώτη φορά στο Παρίσι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Σώματος σε μια κρίσιμη ψηφοφορία.
Κι αυτό γιατί από την έκβασή της θα εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσον οι υπό διαμόρφωση συμμαχίες είναι αρκετά ισχυρές για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ θα ξεκαθαριστεί και πόσες είναι οι αναγνωρισμένες από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικές ομάδες -που μάλλον θα είναι περισσότερες παρά ποτέ- και πόσους βουλευτές έχει έκαστη.
Μετά την απρόσμενη νίκη του στον β' γύρο των χαοτικών βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου πιθανώς θα εξασφαλίσει την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Μετά από πολυήμερες αδιέξοδες διαπραγματεύσεις η αριστερή συμμαχία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι υποψήφιος του θα είναι ο βετεράνος βουλευτής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Σασένι, και η πίεση μεταφέρεται τώρα στα άλλα κόμματα, που θα πρέπει να κλείσουν κάποιας μορφής συμφωνία για να τον νικήσουν.
Η ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, που θα ξεκινήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος, θα αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό την προθυμία και την ικανότητα κάθε πολιτικής ομάδας να χτίσει γέφυρες μέσα σε μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση, όπου κανένα κόμμα ή παράταξη δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Όποιος τα καταφέρει σήμερα, θα πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία και στην ικανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Φαβορί για την προεδρία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μυστικά και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν τρεις γύροι. Κατά τους δύο πρώτους γύρους, πρόεδρος εκλέγεται όποιος ή όποια συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, ενώ στον τρίτο γύρο εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.
Με την υποστήριξη του αριστερού συνασπισμού ο Σασένι, που αντιμετωπίζει με ευνοϊκό μάτι πέρα από τις κομματικές γραμμές, βρίσκεται σε πλεονεκτική σχέση για να εκλεγεί νέος πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Συμμαχίες ενόψει;
Οι κεντρώοι ή οι ακροδεξιοί, όμως, θα μπορούσαν να συμπήξουν τακτικές συμμαχίες για να αρπάξουν τη νίκη από την αριστερή συμμαχία καθώς χτίζονται γέφυρες, με την γκωλική Δεξιά να μελετά προσεκτικά το ενδεχόμενο της διακομματικής νομοθεσίας. Η 45μελής ομάδα των Ρεπουμπλικανών απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα ενός συνασπισμού με το κεντρώο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά έχει προτείνει ένα «νομοθετικό πακέτο» επικεντρωμένο σε πολιτικές που αποσκοπούν στην «καλύτερη αναγνώριση της εργασίας και την αποκατάσταση της εξουσίας». Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τη δεξιά πτέρυγα του Μακρονικού συνασπισμού. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε», έγραψε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στα μέλη της ομάδας της Αναγέννησης του Μακρόν.
Αλλά η πιθανότητα συνεργασίας για διακομματική ψήφιση νομοσχεδίων απέχει από τη συσπείρωση γύρω από έναν υποψήφιο για την προεδρία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το στρατόπεδο του Μακρόν υποστηρίζει την απερχόμενη πρόεδρο Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, όμως άλλοι υποψήφιοι διεκδικούν το πόστο, με επιχείρημα τις ικανότητές τους να χτίζουν γέφυρες, όπως ο ανεξάρτητος κεντρώος βουλευτής Σαρλ Ντε Κουρσόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει πει ότι θα διορίσει πρωθυπουργό μόνον κάποιον που θα υποστηρίζεται από έναν «στέρεο, αναγκαστικά πλουραλιστικό» συνασπισμό, αποκλείοντας έτσι την προοπτική να κυβερνήσει μόνη της η αριστερή συμμαχία, και η σημερινή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση αναμένεται να δείξει κατά πόσον ένας τέτοιος συνασπισμός είναι εφικτός.