Η Γαλλία καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου -O λόγος - iefimerida.gr

Η Γαλλία καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου -O λόγος

γαλλια σελφι θεα
Γαλλία / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια γυναίκα στη Γαλλία η οποία αρνείται τις σεξουαλικές επαφές με το σύζυγό της δεν πρέπει να θεωρείται από τη δικαιοσύνη «υπαίτια» σε περίπτωση διαζυγίου.

Τα παραπάνω αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία.

Καταδίκη της Γαλλίας από ΕΔΔΑ

Το δικαστήριο δικαίωσε την ενάγουσα, μια 69χρονη Γαλλίδα από την οποία ο σύζυγος είχε πάρει διαζύγιο με αποκλειστική υπαίτια εκείνη, επειδή είχε σταματήσει από χρόνια να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο (ανατολική Γαλλία), υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας».

«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι η συναίνεση στο γάμο εμπεριέχει συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις. Μια τέτοια αιτιολόγηση θα αφαιρούσε από τον συζυγικό βιασμό τον κολάσιμο χαρακτήρα του», αναφέρει το ΕΔΔΑ.

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει μια καμπή στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία», αντέδρασε η ενάγουσα σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε από τη συνήγορό της, την Λίλια Μισέν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούλιο 2018, ο δικαστής οικογενειακών υποθέσεων δικαστηρίου των Βερσαλλιών είχε κρίνει ότι το διαζύγιο δεν είχε υπαίτιο μέρος και ότι τα προβλήματα υγείας της συζύγου δικαιολογούσαν τη διαρκή απουσία σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όμως το 2019, το εφετείο των Βερσαλλιών είχε εκδώσει το διαζύγιο με αποκλειστική υπαιτιότητα της συζύγου λόγω της άρνησής της να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το σύζυγό της. Η ενάγουσα είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Η σύζυγος προσέφυγε τότε στο ΕΔΔΑ βασιζόμενη στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ