Η Γαλλία δεν θα απαντήσει με πυρηνικά, αν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας σφοδρή κριτική από παρατηρητές και πολιτικούς αντιπάλους.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το Παρίσι «προφανώς» και δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία έχει ένα πυρηνικό δόγμα, που βασίζεται στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Αυτά δεν θα διακυβεύονταν εάν υπήρχε μια πυρηνική βαλλιστική επίθεση στην Ουκρανία ή στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Έσπασε τον κανόνα της ασάφειας», λένε οι επικριτές του Μακρόν
Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί για το ότι «έσπασε τον κανόνα της ασάφειας» στο θέμα της πυρηνικής αποτροπής, τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει διατυπώσει πυρηνικές απειλές.
«Η αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής βασίζεται στο να μην πούμε τίποτα για το τι θα έπρεπε να κάνουμε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο ραδιόφωνο FranceInfo, προσθέτοντας ότι πρέπει να «λέμε όσο το δυνατόν λιγότερα και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».
Ανήσυχες οι χώρες της ΕΕ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ μετά τις δηλώσεις Μακρόν
Σύμφωνα με το Politico, ο Μακρόν είναι ο ηγέτης της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της ΕΕ, γι' αυτό και τα σχόλια ότι δεν θα απαντούσε σε μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία «ή στην περιοχή» είναι απίθανο να καθησυχάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή η Σλοβακία.
Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να υπερασπίζονται άλλα μέλη σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Πούτιν επανέφερε πομπωδώς το φάντασμα ενός πυρηνικού πολέμου τον περασμένο μήνα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα όπλα» για να κερδίσει.
Και ενώ οι ΗΠΑ παρέμειναν ασαφείς ως προς το πώς θα απαντούσαν σε μια ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια απάντηση συμβατικών δυνάμεων σε μαζική κλίμακα.
Ο Bruno Tertrais, αναπληρωτής διευθυντής της think tank «Foundation for Strategic Research», αμφισβήτησε την «περίεργη» απόφαση του Μακρόν να διευκρινίσει τα όρια του γαλλικού πυρηνικού δόγματος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της δήλωσης.
«Κατά τη γνώμη μου, η σωστή απάντηση θα έπρεπε να ήταν: "Δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι… και ούτως ή άλλως ο κ. Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχανε"», έγραψε στο Twitter.
Η πυρηνική αποτροπή στηρίζεται στην αβεβαιότητα ως προς το τι θεωρείται ζωτικό συμφέρον
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι όσο λιγότερο συζητείται η αποτροπή «τόσο το καλύτερο», αλλά στη συνέχεια συνέχισε να διευκρινίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του France 2 εάν η Γαλλία θα απέφευγε να αναπτύξει πυρηνικές όπλα ως απάντηση σε μια ρωσική πυρηνική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος, ο Μακρόν είπε «προφανώς».
«Όταν τον άκουσα να μιλάει, κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Είναι πολιτικό λάθος. Μία από τις αρχές της πυρηνικής αποτροπής είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το τι θεωρείται ζωτικό συμφέρον», είπε ο συντηρητικός βουλευτής Ζαν-Λουί Τιεριό, αντιπρόεδρος της επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Εθνοσυνέλευσης.
Ο Τιεριό πιστεύει ότι το μήνυμα του Μακρόν ενδεχομένως να προοριζόταν για τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό, οι οποίοι ανησυχούν για τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με το ποια θα ήταν η συμβατική απάντηση της Γαλλίας, εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.
Τη Δευτέρα, οι χώρες της G7 εξέδωσαν μια δήλωση, με την οποία προειδοποιούσαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» εάν το κάνει.
Τα σχόλια κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω την ώθηση της Γαλλίας για στρατηγική αυτονομία και μια Ευρώπη που αμύνεται και δεν βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ για προστασία.