Γαλλία: Η περίπτωση του Ερίκ Ζεμούρ -«Το όνομά σας, Χαπσάτου, είναι ύβρις στη Γαλλία», είπε σε γαλλο-αφρικανή - iefimerida.gr

Γαλλία: Η περίπτωση του Ερίκ Ζεμούρ -«Το όνομά σας, Χαπσάτου, είναι ύβρις στη Γαλλία», είπε σε γαλλο-αφρικανή

Ερίκ Ζεμούρ και Χαπσάτου Συ/Φωτό Twitter
Ερίκ Ζεμούρ και Χαπσάτου Συ/Φωτό Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι Γάλλος δοκιμιογράφος, πολιτικός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Λέει φωναχτά και ενίοτε προκλητικά αυτό που πολλοί πιστεύουν στη Γαλλία και οι κατά της μετανάστευσης θέσεις του είναι διαβόητες, καθώς και οι πολυάριθμες αντιπαραθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί. 


Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η γαλλική αυτοκτονία», ο Ζεμούρ προειδοποιούσε για τον υφέρποντα κίνδυνο ισλαμοποίησης μιας Γαλλίας που συγκλονιζόταν από τη φονική επίθεση τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo και δείχνει να δικαιώνεται μετά τον ανοιχτό πόλεμο Μακρόν-Ερντογάν. Έχει επανειλημμένα αρθρογραφήσει κατά του Ισλάμ και του Τούρκου προέδρου και οι αναφορές του, όπως λέει ο ίδιος, βρίσκονται στην γκωλική Δεξιά, παρότι οι επικριτές του τον εντάσσουν στην άκρα Δεξιά. Εχει καταδικαστεί για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους κατά μεταναστών το 2011 και κατά μουσουλμάνων το 2018 και το 2020.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μικρό όνομα «Χαπσάτου»

Ο 62χρονος Ερίκ Ζεμούρ θα σταλεί τώρα ξανά στο δικαστήριο του Παρισιού. Αυτή τη φορά επειδή προσέβαλε την παρουσιάστρια Hapsatou Sy λέγοντάς της σε τηλεοπτική εκπομπή: «Δεσποινίς, το όνομά σας είναι ύβρις για τη Γαλλία».
Το συμβάν έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, στα γυρίσματα εκπομπής του καναλιού C8 (Όμιλος Canal+). Ο παρουσιαστής της εκπομπής Thierry Ardisson ζήτησε τη γνώμη του Ερίκ Ζεμούρ για το μικρό όνομα που επέλεξε η πρώην υπουργός Ρασίντα Τατί για την κόρη της Ζόχρα. Ο Ζεμούρ δήλωσε ότι τα ονόματα που δίνονται στα παιδιά στη Γαλλία πρέπει κανονικά να βρίσκονται στο ονοματολόγιο των Χριστιανών Αγίων.


Στην ίδια εκπομπή, παρουσιάστρια ήταν και η Χαπσάτου Συ, η οποία γεννήθηκε στη Γαλλία από πατέρα Σενεγαλέζο και μητέρα Μαυριτανή. Ο Ζεμούρ δεν δίστασε. «Η μητέρα σας είχε άδικο να σας δώσει αυτό το όνομα», είπε. «Δηλαδή πώς θέλετε να λέγομαι;» ρώτησε η Χαπσάτου Συ. «Κορίνα, για παράδειγμα, θα σας πήγαινε τέλεια», απάντησε ο Ζεμούρ, προκαλώντας τα γέλια του παρουσιαστή Thierry Ardisson και του κοινού.

«Το όνομά σας είναι ύβρις για τη Γαλλία. Η Γαλλία δεν είναι μια παρθένα γη. Είναι μια χώρα με ιστορία και παρελθόν. Και τα ονόματα ενσαρκώνουν την ιστορία της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Γάλλος συγγραφέας.

To απόσπασμα της εκπομπής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τις πλέον διάσημες διενέξεις του Ερίκ Ζεμούρ ήταν αυτή με την αφρο-γαλλίδα παρουσιάστρια Χαπσάτου Συ
Από τις πλέον διάσημες διενέξεις του Ερίκ Ζεμούρ ήταν αυτή με την αφρο-γαλλίδα παρουσιάστρια Χαπσάτου Συ

Η 39χρονη Χαπσάτου Συ υπέβαλε μήνυση κατά του Ζεμούρ κατηγορώντας τον για υποκίνηση βίας και μίσους εξαιτίας της καταγωγής της και ο γνωστός συγγραφέας θα δικαστεί για ρατσιστική βία. Μάλιστα η Χαπσάτου Συ κυκλοφόρησε ένα κείμενο με υπογραφές κατά του Ζεμούρ, το οποίο υπέγραψαν 200 000 άτομα.
Δύο ημέρες αργότερα, ο παρουσιαστής της εκπομπής Thierry Ardisson ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η Χαπσάτου Συ προκάλεσε το σκάνδαλο ώστε να γίνει γνωστή ενώ ταυτόχρονα λάνσαρε δική της εκπομπή τηλεπωλήσεων.

«Δεν μπορεί ένας Γάλλος πολίτης να ονομάζει το παιδί του Μοχάμεντ ή Χαπσάτου, χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Ερίκ Ζεμούρ, καλεσμένος σε εκδήλωση της νεολαίας του συντηρητικού κόμματος LR.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ερίκ Ζεμούρ, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους και διάσημους Γάλλους/Φωτογραφία ΑΡ
Ο Ερίκ Ζεμούρ, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους και διάσημους Γάλλους/Φωτογραφία ΑΡ

Ζεμούρ κατά Ερντογάν: Θέλει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης


Τον Ιούνιο του 2020 ο Ζεμούρ εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η Τουρκία θέλει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης», μιλώντας στο τηλεοπτικό και διαδικτυακό κανάλι CNEWS.
«…Η Τουρκία του Ερντογάν δαπανά τεράστια ποσά για να διαβρώσει σχολεία, μέσα επικοινωνίας και μουσουλμανικές κοινότητες με αντιευρωπαϊκά συνθήματα και ισλαμικές φαντασιώσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αδίστακτος ισλαμιστής, αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης… Επίσης, οι Ευρωπαίοι, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η παρουσία του στη Λιβύη και η στήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης, ένα και μόνον στόχο έχει: τον απόλυτο έλεγχο της αφρικανικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το ατομικό του υπερόπλο και κάποιοι στην Ένωση περί άλλα τυρβάζουν.
Σε τριάντα χρόνια, στην Αφρική θα συνωστίζονται πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Και θα είναι δύσκολο να έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτός ο πληθυσμός είναι το απόλυτο υπερόπλο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν από τώρα επενδύει στην εκμετάλλευση του, ώστε να τον χρησιμοποιεί η Τουρκία ως εκβιαστικό μέσο κατά της Ευρώπης…

Στο πλαίσιο αυτό, η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία είναι στην ουσία ενθαρρυντική των επιδιώξεών της και αναρωτιέται κανείς ποια είναι σήμερα η χρησιμότητα, ο λόγος ύπαρξης αυτής της οργάνωσης. Από τη μία πλευρά η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία και την δομή της Συμμαχίας, από την άλλη όμως αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. Κάτι δεν πάει καλά στην περίπτωση αυτή…», δήλωσε.

Στη δίνη μιας κρίσης για την ισλαμική βία

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία βρίσκεται στη δίνη μιας μοναδικής πολιτισμικής στιγμής, με διαμάχες γύρω από την ισλαμική βία, την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, την οικονομική κρίση. Αυτή η συλλογική αγωνία αποκρυσταλλώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα τελευταία έργα του Ερίκ Ζεμούρ που προειδοποιεί, συχνά με προκλητικό και άφρονα τρόπο, για τον υφέρποντα κίνδυνο ισλαμοποίησης μιας Γαλλίας που συγκλονιζόταν από τη φονική επίθεση τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βιβλίο του «Η γαλλική αυτοκτονία», ο Ζεμούρ κάνει λόγο για την περίφημη γαλλική μελαγχολία – το τυπικά γαλλικό συναίσθημα της απαισιοδοξίας και της παρακμής, οι ρίζες του οποίου χάνονται στον Μεσαίωνα, όπως σχολίασε το 2015 ο Pascal-Emmanuel Cobry στους New York Times.

«Οταν ο Ναπολέων έχασε τη Ρωσία, ο θάνατος του Μεγάλου Στρατού σήμανε και το τέλος του οράματος για την ένωση της Δύσης υπό τον γαλλικό πολιτισμό. Μέχρι τότε, η Γαλλία διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη, στηριζόμενη στον περήφανο λαό και στους φυσικούς πόρους της, ωστόσο πάντα αποτύγχανε σε ένα αποφασιστικό σημείο: τον σχεδιασμό μιας πραγματικής ηγεμονίας. Σήμερα, ο αγγλόφωνος κόσμος είναι η νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όχι η Γαλλία. Η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει ό,τι ήταν η Αθήνα για τη Ρώμη, δηλαδή πολιτιστική και πνευματική πρωτεύουσα, αλλά όχι οικονομικό και πολιτικό κέντρο. Αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν ρεαλιστικό και εφικτό, δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο. Και κάπως έτσι έχουμε τη γαλλική μελαγχολία.
Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί οι γίνουν αντιληπτές οι προειδοποιήσεις του Ζεμούρ για την ισλαμοποίηση. Η ισλαμοποίηση είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, λέει ο συγγραφέας, επειδή η γαλλική μελαγχολία έχει προκαλέσει την απώλεια της εμπιστοσύνης για την ίδια τη γαλλική ταυτότητα. Μοιραία η ταυτότητα αποδυναμώθηκε και απειλείται σήμερα από τη μουσουλμανική αυτοπεποίθηση που δεν εμφανίζει ίχνη αυτοαμφισβήτησης
», ανέφερε.

«Το Ισλάμ είναι μια ολοκληρωτική θρησκεία και διεκδικώ το δικαίωμα να την επικρίνω», ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ερίκ Ζεμούρ και επικαλέστηκε πολλούς διάσημους Γάλλους συγγραφείς για να στηρίξει τα λεγόμενά του, όπως «ο Πολ Κλοντέλ, ο οποίος συνέκρινε το Ισλάμ με τον Ναζισμό», είπε.
Η διεύθυνση του καναλιού γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον Ζεμούρ να ζητήσει συγγνώμη για τα λεγόμενά του και τις σοκαριστικές και προκλητικές, όπως ανέφερε, απόψεις του, αλλά ο λιβελογράφος δεν φάνηκε να ανησυχεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία Μουσουλμάνοι ρατσισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ