Οι μετοχές στη Γαλλία έκαναν βουτιά χθες καθώς η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και με το ξεπούλημα εξανεμίστηκαν σχεδόν 200 δισ. ευρώ από την αξία του κύριου δείκτη του Παρισιού στη χειρότερη εβδομάδα στο χρηματιστήριο από το 2022.
Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, μια πτώση που απειλεί τη Γαλλία με την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας ως μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη και με το ευρώ να είναι το κύριο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου.
Οι τιμές των γαλλικών μετοχών συνέχισαν χθες την πτωτική πορεία μετά την συμφωνία των κομμάτων της Αριστεράς για τη συγκρότηση κοινού «Νέου Λαϊκού Μετώπου» εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου και τη δέσμευση να αναιρέσουν τις περισσότερες από της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Εμανουέλ Μακρόν στα επτά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και να μη συμμορφωθούν με το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ο φόβος μιας ανόδου στην εξουσία της ακροδεξιάς ή της αριστεράς, που θα μεταφραζόταν σε υψηλότερες κρατικές δάπανες ενώ η Γαλλία αδυνατεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την προσήλωσή της στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ είναι διάχυτος στους επενδυτές και αξιωματούχους, αναφέρει το Bloomberg.
Ο φόβος ενός Frexit
Δύο εξ’ αυτών, όταν άκουσαν τον Μακρόν να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, τον συνέκριναν με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που προκήρυξε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και το έχασε.
Και αμφότεροι έκαναν λόγο στο πρακτορείο για ριψοκίνδυνη, μη αναγκαία κίνηση από μέρους του Μακρόν, το στρατόπεδο του οποίου υιοθέτησε ήδη στην πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής καμπάνιας στοιχεία της τότε ρητορικής του Κάμερον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ προέβλεψε μεγάλη οικονομική κρίση για τη χώρα σε περίπτωση που η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν εφαρμόσει το πρόγραμμά της, στρατηγική που θυμίζει εκείνη του «πρότζεκτ φόβος» του Κάμερον στη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα για το Brexit.
Αξιωματούχοι της ΕΕ για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δέκα χρόνων πάσχιζαν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του Brexit, αλλά μια κρίση στη Γαλλία θα συνιστούσε πολύ σοβαρότερη απειλή για την Ένωση αφού θα αποτελούσε πλήγμα στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι στη Γαλλία είναι βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες αυτή την περίοδο, δήλωσε διπλωμάτης στο Bloomberg.
Αναταραχή στις αγορές
Αυτοί οι φόβοι έχουν επίσης απήχηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα, μόλις σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, ενώ οι γαλλικές μετοχές έχασαν περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς την ίδια περίοδο.
Η απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών στο δημοψήφισμα του 2016 να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς που κράτησαν χρόνια, με τους επενδυτές να απαιτούν ένα λεγόμενο premium Brexit για να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι αγορές έχουν ήδη δείξει ευαισθησία στην πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Το υψηλό χρέος της καθιστά τη Γαλλία ευάλωτη σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα και υπάρχει σαφής κίνδυνος να διευρυνθούν περαιτέρω τα spread εάν οι εκλογές επιφέρουν μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής», σχολιάζει η οικονομολόγος του Bloomberg, Ελεονώρα Μαυροειδή.
Στο επιτελείο του Μακρόν, πάντως, δεν πιστεύουν ότι τα διδάγματα του Brexit τους αφορούν, αφού σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών τους, θεωρούν ότι εστιάζοντας τους οικονομικούς κινδύνους του προγράμματος της ακροδεξιάς τονώνει την υποστήριξη προς το στρατόπεδο του Γάλλο προέδρου και υποστηρίζουν ότι το ξεπούλημα στις αγορές είναι σαφής ένδειξη των κινδύνων από την ατζέντα της Λεπέν.
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γαλλία
Αλλά και οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία εξεπλάγησαν με την απόφαση του Μακρόν με διπλωμάτες να αμφισβητούν τη λογική της, χαρακτηρίζοντας την μη αναγκαίο ριψοκίνδυνο βήμα.
Η Γαλλία θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω ελέγχου, καθώς η πολιτική αναταραχή στη χώρα αναμένεται να συζητηθεί σε δείπνο των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό αυτής της συνάντησης. Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από τον Μακρόν να τους εξηγήσει πώς σκοπεύει να ανακτήσει τον έλεγχο και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία επίσημης μομφής για τη Γαλλία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα την Τετάρτη, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις στη χώρα, όπου οι αντίπαλοι του Μακρόν στα δεξιά και στα αριστερά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων με την ΕΕ.
Μακρόν: «Ασυνάρτητα» τα οικονομικά προγράμματα της ακροδεξιάς και της αριστεράς
Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει χθες Παρασκευή από τη σύνοδο της G7 ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ασυνάρτητες» τις οικονομικές δεσμεύσεις της ακροδεξιάς και της αριστεράς έναντι των ψηφοφόρων.
Το επιτελείο της Λεπέν δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τις πλήρεις λεπτομέρειες του οικονομικού της προγράμματος, αλλά έχει πει ότι θα μειώσει τους φόρους επί των πωλήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με κόστος περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ . «Η ανάπτυξη μέσω δαπανών είναι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, υποψήφιος της Λεπέν για την πρωθυπουργία σε σχόλια που μεταδόθηκαν στο BFMTV την Παρασκευή. «Το μέτρο φυσικά θα εξισορροπηθεί απ’ αλλού και εξετάζουμε τρόπους εξοικονόμησης», πρόσθεσε.