Γαλλία: Χαμός στην εθνοσυνέλευση, «κόλαση» στους δρόμους -Ξεσηκώνεται ο κόσμος για το συνταξιοδοτικό Μακρόν - iefimerida.gr

Γαλλία: Χαμός στην εθνοσυνέλευση, «κόλαση» στους δρόμους -Ξεσηκώνεται ο κόσμος για το συνταξιοδοτικό Μακρόν

Ξεσηκώθηκαν στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν
Ξεσηκώθηκαν στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν - Φωτογραφίες: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στη Γαλλία, μέσα και έξω από την Εθνοσυνέλευση, εξαιτίας της συζήτησης νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της χώρας.

Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν χρησιμοποίησε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αποδοκιμασίες και φωνές που έλεγαν «Παραιτηθείτε!» σε χαοτικές σκηνές στο γαλλικό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών και έντονων συζητήσεων.

Ωστόσο, η χρήση της διαδικασίας από την κυβέρνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης που λένε ότι η αναμόρφωση των συντάξεων είναι άδικη και περιττή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως και τα συνδικάτα.

Καθώς μιλούσε η Μπορν, μια διαμαρτυρία περίπου 7.000 ατόμων κατά της μεταρρύθμισης συνεχίστηκε μέχρι τη νύχτα στην Place de la Concorde στο Παρίσι, απέναντι από το κοινοβούλιο, στον ποταμό Σηκουάνα. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες. Σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας, υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης. Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε άλλη μια ημέρα απεργίας και δράσης κατά της μεταρρύθμισης την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόταση μομφής καταθέτει η Λεπέν

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, τη μεταρρύθμιση αυτήν, οι ηγέτες της Ανυπότακτης Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, η γαλλική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά, υιοθέτησε σήμερα το πρωί, πριν από το τελικό στάδιο που αναμένεται από την Εθνοσυνέλευση, το συμβιβαστικό κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, το οποίο αυξάνει στα 64 χρόνια την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε με 193 ψήφους έναντι 114 στο τέλος μιας συνεδρίασης που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά) και του κέντρου ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης. Ωστόσο έξι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά, όπως και επτά κεντρώοι. Δεκαεννέα γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων απείχαν, καθώς και 13 κεντρώοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα συνδικάτα

Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποιούν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».

Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλλία: Απεργία των εργαζόμενων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι -Ετοιμάζονται επιτάξεις

Αστυνομικοί απομάκρυναν σήμερα εργαζόμενους στην αποκομιδή σκουπιδιών στο Παρίσι, οι οποίοι είχαν καταλάβει μια αποθήκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αστυνομίας αναμένεται να επιτάξει προσωπικό, προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που στοιβάζονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, αρνήθηκε την Τετάρτη να επιτάξει τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σήμερα οι δυνάμεις της τάξης ανέλαβαν δράση, απομακρύνοντας τους καταληψίες από αποθήκη με κάδους στο Βιτρί-σιρ-Σεν, στα προάστια του Παρισιού.

«Η σημερινή επέμβαση της αστυνομίας είναι η απεικόνιση της ανάληψης δράσης από τον Μακρόν με αυτόν τον νόμο», επέκρινε η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι συνεχίζεται η συσσώρευση των απορριμμάτων στα πεζοδρόμια, την ενδέκατη μέρα της απεργίας των εργαζόμενων στην αποκομιδή των σκουπιδιών του δήμου, οι οποίοι αρνούνται την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 έτη που είναι σήμερα στα 59.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα το πρωί, 9.400 τόνοι απορριμμάτων δεν κατέστη δυνατόν να περισυλλεγούν και οι τρεις αποτεφρωτήρες που βρίσκονται στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας παραμένουν αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές.

Μεγάλη η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Το απόγευμα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την απόφαση των επιτάξεων για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των περισσότερων σκουπιδιών και να συγκροτηθεί μια υπηρεσία συλλογής των απορριμμάτων.

«Η επίταξη δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά στο Παρίσι, κάτι που δείχνει την πολιτική ανικανότητα να βρεθεί μια λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Νικολά Μπονέ-Ουλάλτζ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων, αν η αστυνομία επιχειρήσει να αναζητήσει τους απεργούς έναν-έναν στα σπίτια τους.

Ο νομάρχης δήλωσε ότι η συσσώρευση των σκουπιδιών εγείρει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως και οι ρίψεις (σκουπιδιών) και οι φωτιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Παρίσι, η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022 σύμφωνα με τις αρχές, αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, που συνδέεται με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία πολλοί Γάλλοι αντιτίθενται.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ