Βαριά λόγια αντάλλαξαν οι επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας και των Σοσιαλιστών. Κερδισμένος των εξελίξεων βγαίνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την προηγούμενη κυβέρνηση της Γαλλίας, με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, αποδείχθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, το περιεχόμενο του οποίου έκρινε ως απαράδεκτο σύσσωμη τότε η γαλλική Αριστερα κι έτσι ψήφισε - όπως και η άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν - την πρόταση μομφής.
Περίπου ένα μήνα μετά, οι εξελίξεις δείχνουν πως ο νέος προϋπολογισμός, αυτός που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπαϊρού, μπορεί να αποδειχτεί ο λόγος για την διάσπαση του αριστερού συνασπισμού, που ως «Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP)» κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Κι αυτό γιατί την περασμένη Τρίτη 7 Ιανουαρίου, τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπαϊρού προκειμένου να πετύχουν αλλαγές προς μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. «Μας χρειάζεται ένας προϋπολογισμός για τη Γαλλία, γιατί η Γαλλία πρέπει να κυβερνηθεί», είπε ο πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ στο Fance Inter και πρόσθεσε: «Ξέρω επίσης ότι το χάος θα γεννούσε μια κατάσταση πρωτίστως αρνητική για τους πιο ευάλωτους. Οι πλούσιοι τα καταφέρνουν πάντα».
Όπως γράφει στην ανάλυσή της η Le Monde, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού επιχειρεί να αποφύγει μία νέα πρόταση μομφής προτείνοντας στους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα - στη Γαλλία τα κόμματα αυτά είναι εκφάνσεις της μετριοπαθούς αριστεράς - να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου του προϋπολογισμού. Σε αυτή τη λογική όρισε άλλωστε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ερίκ Λομπάρ που έχει υπάρξει σύμβουλος του παλιού σοσιαλιστή υπουργού, επί προεδρίας Ολάντ, Μισέλ Σαπέν.
Έτσι εχθές Τετάρτη, ο Λομπάρ και η υπουργός Δημοσίων Οικονομικών Αμελί ντε Μονσαλέν υποδέχτηκαν στο υπουργείο τους εκπροσώπους των Πράσινων, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και συζήτησαν πάνω στο σχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο Μελανσόν θεωρεί κάθε διαπραγμάτευση «προδοσία»
Αντίθετα, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επιμένει ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνομιλεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει ορίσει ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Έτσι στο άκουσμα της απόφασης των Σοσιαλιστών για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ο Μελανσόν δε δίστασε να κατηγορήσει τους εταίρους του στον αριστερό συνασπισμό για «καταπάτηση» της συμφωνίας τους - χρησιμοποίησε τη λέξη forfaiture που μπορεί να μεταφραστεί και ως προδοσία - χαρακτηρίζοντας τους «μικρή παραδοσιακή αριστερά».
«Καμία συμφωνία για μη πρόταση μομφής από μέρους των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων δε θα μας αφορά ποτέ. Αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης στην πλάτη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και κόντρα στο πρόγραμμά του συνιστά καταπάτηση και ασέβεια για την συμμαχία μας. Αλλά θα κοιμόμαστε ήσυχοι. Η μικρή παραδοσιακή αριστερά δεν έχει τίποτα να προσφέρει και οι διαπραγματευτές της είναι απλά γελοίοι», έγραψε στο X ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Γραμματέας Σοσιαλιστών για κόμμα Μελανσόν: «Η Αριστερά του τίποτα»
Άμεση ήταν η απάντηση του γραμματέα των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. Μιλώντας στην τηλεόραση του TF1, ο Φορ είπε: «Η Αριστερά του 'όλα ή τίποτα' είναι σήμερα η αριστερά του τίποτα». Δικαιολογώντας την επιλογή του κόμματός του να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση πάνω στον προϋπολογισμό, σημείωσε: «Θέλω να πετύχουμε νίκες για τους Γάλλους και Γαλλίδες και να αλλάξουμε κατεύθυνση στην πολιτική που εφαρμόζει εδώ και 7 χρόνια ο Εμμανουέλ Μακρόν».
Μάλιστα ο Φορ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνεργασία των Σοσιαλιστών με την κυβέρνηση να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, πέρα από τον προϋπολογισμό. «Θέλω μέσα στους επόμενους 30 μήνες να υπάρξουν αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της οικονομικής δικαιοσύνης και της οικολογικής μετάβασης», είπε.
Με τόσο βαριά λόγια ανάμεσά τους, η συμμαχία της αριστεράς για την οποία μιλά ο Μελανσόν, μοιάζει τη δεδομένη στιγμή μάλλον μια παρένθεση που έκλεισε όταν ο πρόεδρος Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός Μπαϊρού αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες του διαλόγου στα κόμματα που θέλουν να συζητήσουν.
Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ο Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο θα έχει πετύχει τη διάσπαση του Νέου Λαϊκού Μετώπου που τον είχε νικήσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές αλλά το κυριότερο, θα έχει περάσει, τουλάχιστον για το 2025, πάνω από το μεγαλύτερο εμπόδιο της δεύτερης αυτής θητείας του ως Πρόεδρος της Γαλλίας, τον προϋπολογισμό.