Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε χθες Κυριακή, «παρωχημένους» τους κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «δεν είναι παρωχημένο στο σύνολό του, όμως ο κανόνας για το δημόσιο χρέος είναι», έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, μερικές εβδομάδες αφού η Γαλλία άρχισε την 1η Ιανουαρίου να ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δυνάμει του κανόνα αυτού, το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους και το έλλειμμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους.
Εχει μεγαλώσει η απόκλιση του δημόσιου χρέους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ
«Πριν από την κρίση, υπήρχε απόκλιση σχεδόν 40 μονάδων του ΑΕΠ ανάμεσα στα περισσότερο και στα λιγότερο χρεωμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Τώρα, η απόκλιση αυτή ανάμεσά τους είναι πάνω από 100%», διαπίστωσε ο Μπρουνό Λεμέρ.
Για την μεταρρύθμιση του ΣΣΑ «υπάρχουν διάφορες προτάσεις πάνω στο τραπέζι, ιδίως να έχουμε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαφορετικούς στόχους για κάθε χώρα», σημείωσε ο υπουργός.
Υπάρχει επίσης η πρόταση να επαφίεται «στα κράτη μέλη να ορίζουν τα στάδια και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις οικονομικές πολιτικές τους ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν σε υγιή δημοσιονομικά», κάτι «ενδιαφέρον» για τον κ. Λεμέρ.
Εντέλει, πρέπει «να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις απαραίτητες επενδύσεις για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στην ανάγκη να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά», έκρινε.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι μέχρι το 2022 θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid-19
Στη συνέντευξη που παραχώρησε σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και στη γαλλική Les Echos, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αρθεί «όλα τα περιοριστικά μέτρα» που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού πριν από το τέλος του 2022.
Εξαιτίας της εξάπλωσης της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον στη γαλλική επικράτεια, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επαναφέρει σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κυρίως περιορίζοντας τον προβλεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων σε μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις και ενθαρρύνοντας την τηλεργασία για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.