Ενα από τα τρόφιμα για τα οποία φημίζεται για τα πρωτεία της η Γαλλία είναι η μπαγκέτα. Ομως, η καλύτερη στον κόσμο φτιάχνεται πλέον από φούρναρη της… Σρι Λάνκα!
Στη Γαλλία έγινε ένας διαγωνισμός για την καλύτερη μπαγκέτα όπου ανώνυμα 175 «υποψήφιοι» έστειλαν δείγμα από την μπαγκέτα τους, προκειμένου 15 ειδικοί να την δοκιμάσουν.
Τελικά, αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ενός φούρναρη από την Σρι Λάνκα, του Θαρσάν Σελβαράτζα, ο οποίος μόλις τον πήραν να του πουν τα ευχάριστα νέα, έβαλε τα κλάματα.
«Έκλαψα επειδή είμαστε ξένοι και ήρθαμε εδώ για να μάθουμε πώς να φτιάχνουμε παραδοσιακό γαλλικό ψωμί. Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το βραβείο», δήλωσε στο AFP.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων έξι απλοί Παριζιάνοι, έπρεπε να βαθμολογήσουν δεκάδες μπαγκέτες ως προς τη γεύση, την κρούστα, την ψίχα, τις φυσαλίδες αέρα και τη συνολική τους όψη.
Ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter τη δείχνει στη συνέχεια να τηλεφωνεί στον αρτοποιό που εδρεύει στο ανατολικό Παρίσι για να του πει τα καλά νέα.
Ο Σελβαράτζα, που εργάζεται στην Γαλλία πλέον, δήλωσε στο AFP ότι φτιάχνει πάντα τα μακρόστενα ψωμιά του «με αγάπη», ενώ «χαμογελάει, γελάει και τραγουδάει», και το αποτέλεσμα είναι καλοψημένο, νόστιμο και τραγανό.
Κέρδισε 4.000 ευρώ και την ευκαιρία να προμηθεύει μπαγκέτες στο προεδρικό μέγαρο.
«Είμαι τόσο χαρούμενος που ο πρόεδρος θα δοκιμάσει το ψωμί μου. Και μόνο που το πηγαίνω στο παλάτι είναι συναρπαστικό», δήλωσε στο AFP.
Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ UNESCO απένειμε στην μπαγκέτα το καθεστώς παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τον περασμένο Νοέμβριο.