Η τρίτη διοργάνωση του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο οποίο μετέχουν παγκόσμιοι ηγέτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Το φετινό φόρουμ θα αφιερωθεί στις απαντήσεις στην κρίση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. «Θα υπάρξει μια τρίτη διοργάνωση παρά την κρίση του κορωνοϊού και θα έλεγα μάλιστα γιατί η κρίση καθιστά εμφανή την ανάγκη για συλλογικότερη δράση», δήλωσε ο γενικός του διευθυντής Τζάστιν Βάις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε «υβριδική μορφή», εν μέρει με φυσική παρουσία και εν μέρει μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις δυνατότητες του ταξιδιού και συνάντησης σε συνέλευση αυτήν την ημερομηνία, πρόσθεσε.
Το Φόρουμ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοδοξεί να είναι ένας τόπος προβληματισμού και δράσης για την πολυμέρεια, που πλήττεται από τις αντιπαλότητες δυνάμεων.
«Η κρίση του κορωνοϊού καθιστά αυτό το είδος της προσέγγισης ακόμη πιο κατάλληλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φόρουμ και ο πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί.
Τα τρία θέματα του φόρουμ
Η διοργάνωση του Φόρουμ για το 2020, που υποδέχεται κάθε χρόνο αρχηγούς κρατών, υπουργούς και ειδικού, θα επικεντρωθεί σε τρία κύρια θέματα που συνδέονται με την κρίση του νέου κορωνοϊού: τη διακυβέρνηση της υγείας, την οικονομία και την ανάπτυξη καθώς και την ψηφιοποίηση, ένα κρίσιμο θέμα για την παρακολούθηση ανθρώπων φορέων του ιού.
Μια σύνοδος στην οποία θα μετάσχουν 450 δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες, από την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι περιφερειακούς ή εθνικούς κολοσσούς (Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας κ.ά.) θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με την ευκαιρία αυτή.
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κρίση θα έχει πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες για τον Νότο απ' ό,τι για τον Βορρά», υπογράμμισε ο Πασκάλ Λαμί.
Οι τράπεζες αυτές «κινητοποίησαν συλλογικά την χρηματοοικονομική τους ικανότητα και την εξειδικευμένη γνώση τους για να δώσουν άμεση απάντηση στις υγειονομικές προκλήσεις καθώς και για να προετοιμαστούν για έναν κόσμο μετά την Covid-19», πρόσθεσε ο Ρεμί Ριού, γενικός διευθυντής του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης (AFD) και πρόεδρος του International Development Finance Club (IDFC), που συντονίζει αυτά τα ιδρύματα.