Η ώρα της κρίσης πλησιάζει στη Γαλλία, με τις κάλπες για τον πρώτο γύρο να στήνονται την Κυριακή και τον Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, αντιμέτωπο με τη Μαρίν Λεπέν, η οποία ανεβαίνει ανησυχητικά για εκείνον στις δημοσκοπήσεις.
Σε μια εκλογική αναμέτρηση, η έκβαση της οποίας είναι κρίσιμη για τη μελλοντική κατεύθυνση της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης, ο πρώτος γύρος θα καθορίσει ποιοι θα είναι οι δύο μονομάχοι της επαναληπτικής αναμέτρησης της 24ης Απριλίου.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Μακρόν με τη Λεπέν, σε μια επανάληψη της μονομαχίας τους προ πενταετίας, όταν ο κεντρώος πολιτικός έγινε ο νεότερος που ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.
Με τα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στη γαλλική πολιτική σκηνή, εκτός παιχνιδιού, ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να βγει τρίτος.
Αλλά ενώ ο Μακρόν θριάμβευσε το 2017 έναντι της Λεπέν, η ακροδεξιά υποψήφια ξεκίνησε προ εξαμήνου την καμπάνια της επιδιώκοντας να προβάλει μια πιο ήπια εικόνα και έκλεισε σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις το χάσμα από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Νίκη Μακρόν στον β' γύρο βλέπει τελευταία δημοσκόπηση
Τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria Cevipof για την εφημερίδα «Le Monde» δείχνει ότι ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν, μολονότι η τελευταία έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.
Η δημοσκόπηση έδειξε τον Μακρόν προηγούμενο με 26,5% στον πρώτο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έναντι 21,5% για τη Λεπέν, ενώ η προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 21-24 Μαρτίου έδινε στον Γάλλο πρόεδρο 28%, έναντι 17,5% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Πάντως, η Ipsos Sopra Steria Cevipof προβλέπει νίκη του Μακρόν με 54%, έναντι 46% της Λεπέν, στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.
Πόσο απειλεί η Λεπέν τον Μακρόν;
Ο Μακρόν ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα την προεκλογική του εκστρατεία, απασχολημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Λεπέν «όργωσε» τη Γαλλία προσπαθώντας να δείξει ότι αφουγκράζεται τις καθημερινές ανησυχίες των ψηφοφόρων και ότι έχει λύσεις για τα προβλήματά τους.
Η Λεπέν επικέντρωσε το πρόγραμμά της στο θέμα της «αγοραστικής δύναμης του λαού» από το περασμένο καλοκαίρι, που οι τότε σφυγμομετρήσεις το έδιναν ήδη ως το πρώτο και βασικό μέλημα των Γάλλων, που άλλωστε παραμένει και σήμερα. Κι από εκεί που έλεγε ότι δεν θα ξανακατεβεί υποψήφια αν χάσει, τώρα κάνει όνειρα για την προεδρία.
Ο Μακρόν έκανε την πρώτη μεγάλη προεκλογική του συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο, όπου έκανε θριαμβευτική είσοδο, δίκην πρωταθλητή, στη σκηνή, αλλά προειδοποίησε ότι ο αγώνας δεν έχει κριθεί κι ότι όλα είναι ανοικτά.
«Δείτε τι έγινε με το Brexit και τόσες άλλες εκλογές. Συνέβη αυτό που φάνταζε απίθανο» είπε, δείχνοντας μεταξύ άλλων την ήττα της Χίλαρι Κλίντον και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το 2016.
Δημοσκόπηση της Harris Interactive, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, κατέγραψε συρρίκνωση στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες του προβαδίσματος του Μακρόν (51,5%) έναντι της Λεπέν (48,5%).
«Αυτά που έλεγαν περί αυτόματης επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν αποδείχθηκαν fake news», είπε η Λεπέν. «Είναι εντελώς πιθανό να νικήσουμε τον Μακρόν και να αλλάξουμε δραστικά τις πολιτικές αυτής της χώρας», πρόσθεσε.
Άλλες σφυγμομετρήσεις δίνουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα στον Μακρόν, αλλά όχι άνετο. Δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial τη Δευτέρα έδωσε 53% στον Μακρόν έναντι 47% της Λεπέν. Η τελευταία «βλέπει μια ισχυρή δυναμική στη λήξη της προεκλογικής καμπάνιας. Ο δεύτερος γύρος αναμένεται πολύ πιο οριακός σε σύγκριση με το 2017», όταν ο Μακρόν απέσπασε το συντριπτικό 66%, δήλωσε ο διευθυντής της Harris Interactive, Ζαν Ντανιέλ Λεβί.
Μακρόν: «Φατρία» το κόμμα της Λεπέν, όχι «Συναγερμός»
Το διακύβευμα για τη Γαλλία είναι τεράστιο, με τον Μακρόν να υπόσχεται προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της θέσης του ως υπ’ αριθμόν ένα πολιτικού στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία.
Από την άλλη, αν επικρατήσει η Λεπέν, αναμένεται ότι η Γαλλία θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση σε θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την εμβάθυνση στην Ευρώπη, ενώ θα προκύψουν ερωτήματα για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη διπλωματική της επιρροή σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.
Η Λεπέν προσπάθησε να αποτινάξει το ακροδεξιό παρελθόν του κόμματός της από την κληρονομιά του πατέρα της, μετονομάζοντάς το σε Εθνικό Συναγερμό, αλλά ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του λένε ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. «Δεν είναι Συναγερμός, αλλά φατρία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ενώ δεν παραλείπει να πετά «καρφιά» κατά της Λεπέν για τους δεσμούς της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η νίκη του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία αναπτέρωσε τις ελπίδες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά η δεξιά ανεβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και σύμμαχο του Πούτιν, Βίκτορ Όρμπαν, να ανανεώνει προ ημερών τη θητεία του.
Αμφίρροπη η μάχη
Αν επικρατήσει ο Μακρόν, θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002 που επανεκλέγεται.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο, ακολουθούμενος από τη Λεπέν, ενώ τρίτος στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να βγει ο Μελανσόν. Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», πάντως, ελπίζει στην ανατροπή, ποντάροντας σε πρόσφατη δημοσκοπική του άνοδο.
Άλλοι αριστεροί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πείσουν τους Γάλλους ψηφοφόρους, ενώ η Σοσιαλίστρια δήμαρχος των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, προβλέπεται να δυσκολευτεί να πιάσει έστω και ένα 2%.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και για την υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές. Ο Νικολά Σαρκοζί, που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στο κόμμα των «Ρεπουμπλικανών», παρά τις καταδίκες του για διαφθορά, δεν μπήκε καν στον κόπο να υποστηρίξει δημοσίως την Πεκρές.
Όσο για τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, μετά την εντυπωσιακή του είσοδο στην προεκλογική εκστρατεία, σταδιακά έχασε έδαφος και μάλιστα βοήθησε, όπως εκτιμούν αναλυτές, τη Λεπέν, καθώς με τις ακραίες θέσεις του εμφάνισε μετριοπαθέστερη την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού.
Όλες οι ειδήσεις
Απεργία σήμερα: Ποιοι συμμετέχουν, τι γίνεται με τα Μέσα Μεταφοράς -Παραλύει το κέντρο της Αθήνας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο «χασάπης« της Μπούκα – Ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης που «επέβλεπε» τη σφαγή
Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Πότε φτάνουν τα νέα «ραβασάκια» -Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο