Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο διορισμός στη νέα κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που μία γυναίκα έχει κατηγορήσει για βιασμό και του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Ερίκ Ντυπόν Μορετί, γνωστού για τις αντιφεμινιστικές δηλώσεις του.
Φεμινίστριες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών είναι στα κάγκελα. «Ότι ξεπερνά μια προσβολή είναι πρόκληση» φώναζαν ακτιβίστριες αμέσως μετά την ανακοίνωση των διορισμών των Νταρμανέν – εις βάρος του οποίου εκκρεμεί δικαστική έρευνα για βιασμό – και του Μορέτι. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αίσχος», σχολίασε στο Twitter η φεμινιστική οργάνωση “Osez Le Feminisme”. Διαδηλώτριες πολιόρκησαν το υπουργείο Εσωτερικών φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου επικεφαλής, που προέρχεται από τη Δεξιά και ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Προϋπολογισμού: «Νταρμαμέν βιαστή», «Νταρμαμέν παραιτήσου», αλλά τις εμπόδισαν αστυνομικοί, ενώ την ίδια ώρα οι Femen διαδήλωναν έξω από το Ελυζέ.
Μια γυναίκα κατηγόρησε τον Ζεράλντ Νταρμαμέν ότι τη βίασε το 2009, αφού του ζήτησε τη βοήθειά του για να καθαρίσει το ποινικό της μητρώο. Ο Νταρμαμέν απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Sophie Patterson-Spatz , η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, αλλά το εφετείο διέταξε νέα έρευνα στις 11 Ιουνίου. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης του Ζαν Καστέξ, δικαιολόγησε την επιλογή του Νταρμαμέν στο πόσο βάσει του «τεκμηρίου της αθωότητας «Δεν γίνεται να θεωρούμε ιερό το τεκμήριο της αθώοτητας και την ίδια ώρα να θεωρούμε ότι δεν ισχύει για κάποια άτομα λόγω της θέσεως που κατέχουν. Δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι επειδή γίνονται έρευνες κάποιος δεν μπορεί να κατέχει κυβερνητικό πόστο», δήλωσε. Ενώ εκπρόσωπος του Ελιζέ σημείωσε ότι «μετά από νομική ανάλυση οι σχετικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τον διορισμό [του Νταρμαμέν]».
Στο στόχαστρο και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας
Την οργή των φεμινιστριών για τη στάση του έναντι του κινήματος “Me Too” έχει προκαλέσει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Ντυπόν Μορέτι, επιφανής δικηγόρος που είχε ασχοληθεί με μεγάλες υποθέσεις στη Γαλλία. Ο Ντυπόν Μορέτι έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά της ποινικοποίησης μορφών σεξουαλικής παρενόχλησης. Ερωτηθείς πέρυσι αναφορικά με το σκάνδαλο του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στις ΗΠΑ, είπε ότι «υπάρχουν και γυναίκες που διεγείρονται από την εξουσία». Και χαρακτήρισε «σεξουαλικές προαγωγές» περιπτώσεις όπου άνδρες με ισχύ ζητούν σεξουαλικά ανταλλάγματα από γυναίκες για να τις προωθήσουν επαγγελματικά.
Ο Ντυπόν Μορέτι είχε υπερασπιστεί και τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, που παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες εις βάρος για σεξουαλική επίθεση το 2011, σχολιάζοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος του Στρος Καν ουσιαστικά συνίσταντο στο ότι «φίλοι πέρασαν καλά». Αλλά πέρα από τις φεμινίστριες, έχουν επαναστατήσει και οι δικαστές για την τοποθέτησή. Σε δήλωσή της η Ένωση Δικαστών υπογράμμισε: «Ο διορισμός μιας τόσο διχαστικής προσωπικότητας που περιφρονεί και προσβάλει τακτικά τους δικαστές, είναι κήρυξη πολέμου κατά της Δικαιοσύνης».
Αλλά πέρα από τους δύο υπουργούς, ακτιβιστές βάζουν στο στόχαστρο και τη νέα υφυπουργό ισότητας των φύλων, Ελιζαμπέτ Μορένο, θυμίζοντας ότι είχε πει κάποτε ότι δεν θέλει οι εκστρατείες κατά του σεξισμού να σκοτώσουν το καλό κλίμα στους εργασιακούς χώρους. Η Μορένο αντικατέστησε στο πόστο αυτό την εξαιρετικά δραστήρια και κατεξοχήν φεμινίστρια της προηγούμενης κυβέρνησης, Μαρλέν Σιαπάν, που τοποθετήθηκε τώρα ως υφυπουργός του Νταρμανέν αρμόδια για την ιθαγένεια.