Οργισμένη είναι η Γαλλία με τη διαρροή προσωπικού μηνύματος από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, την ώρα που η ρήξη μεταξύ των δύο χωρών βαθαίνει, σύμφωνα με αξιωματούχους από το Μέγαρο Ελιζέ.
«Η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει εντελώς», είπε στενός σύμβουλος του Μακρόν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τη Guardian. «Η αποκάλυψη ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου μεταξύ αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων είναι μια αρκετά ωμή και αντισυμβατική τακτική».
Ο σύμβουλος είπε στη Le Parisien ότι «δεν θα έμπαινε στο μυαλό» του Γάλλου προέδρου να αποκαλύψει τέτοιου είδους επικοινωνίες. «Δεν είναι κάτι που είναι πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας», είπαν.
Στο κείμενο, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συνεργασίας ασφαλείας Aukus και την ακύρωση μιας μεγάλης γαλλικής σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Μακρόν ρώτησε τον Μόρισον αν μπορούσε να περιμένει καλά ή κακά νέα για τα υποβρύχια.
Σύμφωνα με τη Guardian, η δημοσίευσή του έγινε αφότου ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι «ήξερε» πως ο Μόρισον του είχε πει ψέματα για τα σχέδια με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσουν πυρηνικά υποβρύχια. Από την πλευρά του, ο Μόρισον απέρριψε τον ισχυρισμό.
«Εξαιρετικά σπάνια η διαρροή», σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ
Τα γαλλικά ΜΜΕ περιέγραψαν τη διαρροή ως «εξαιρετικά σπάνια», αναφέροντας ότι φαινόταν να αποσκοπεί στο να αποδείξει ότι ο Μακρόν είχε ήδη ενημερωθεί ότι το συμβόλαιο μπορεί να μην προχωρήσει ακόμη και πριν από τη διάλυση.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος του Ελιζέ επέμεινε ότι το κείμενο δείχνει μάλλον ότι ο Μακρόν «δεν ήξερε σε ποιο στάδιο είχαν φτάσει οι συζητήσεις» μόλις δύο ημέρες πριν η Αυστραλία ακυρώσει τη συμφωνία των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία (49 δισεκατομμύρια λίρες) για 12 υποβρύχια συμβατικής ισχύος.
Μια δεύτερη γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αν υπήρχε ένα μήνυμα που έδειχνε ξεκάθαρα ότι ο Μακρόν στην πραγματικότητα γνώριζε, «θα το είχαν αναφέρει αυτό». Η πηγή συμπλήρωσε το εξής: «Ξέραμε ότι οι Αυστραλοί είχαν κάποια προβλήματα, αλλά αφορούσαν μόνο τεχνικές πτυχές και το χρονοδιάγραμμα, όπως σε κάθε μεγάλο συμβόλαιο», ενώ δεν είναι σαφές ποια απάντηση έδωσε ο Μόρισον στο μήνυμα.
Αυστηρό το Ελιζέ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας
Το Ελιζέ απέρριψε επίσης, τον λογαριασμό της Καμπέρα ότι έκανε πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσει με το Παρίσι για να προειδοποιήσει για την επικείμενη ανακοίνωση. Ο αξιωματούχος είπε στη Le Parisien μόνο ένα τηλεφώνημα είχε έρθει στο παλάτι, στις 11 το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Μακρόν.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί για αυτόν τον περιορισμό», είπε ο αξιωματούχος. «Ήξερε πολύ καλά ότι ο πρόεδρος δεν ήταν διαθέσιμος».
Αργότερα την ίδια μέρα, είπε ο σύμβουλος, μαθεύτηκε ότι το συμβόλαιο ακυρωνόταν και ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου το απόγευμα. «Είναι ένας περίεργος τρόπος να κάνεις τα πράγματα», είπε η πηγή από το Ελιζέ στη Le Parisien.
«Η Γαλλία δεν είχε καμία ευκαιρία να απαντήσει ή να υποβάλει μια αντιπρόταση, την οποία είχαμε τα μέσα να κάνουμε. Για άλλη μια φορά, δεν είναι η επιλογή που καταγγέλλουμε, αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση. Είναι ο τρόπος να κάνεις τα πράγματα».
«Ο Μακρόν περίμενε πρόταση η οποία δεν ήρθε»
Η γαλλική πλευρά αναφέρει επίσης, ότι ο Μόρισον θα μπορούσε να είχε επιδιώξει μια συνάντηση συμφιλίωσης με τον Μακρόν τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση της G20 στη Ρώμη ή στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη. «Ο πρόεδρος περίμενε μια πρόταση από τον πρωθυπουργό, η οποία δεν ήρθε», είπε η πηγή.
Επίσης, σύμφωνα με τη Guardian, ο Μόρισον μίλησε τηλεφωνικά με τον Μακρόν την περασμένη εβδομάδα και ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτό το τηλεφώνημα για να παροτρύνει την αυστραλιανή κυβέρνηση να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της σχέσης.
Ο Μόρισον επιμένει ότι «έκανε πολύ σαφές» στον Μακρόν σε δείπνο στο Παρίσι στα μέσα Ιουνίου «ότι ένα συμβατικό υποβρύχιο με ντίζελ δεν επρόκειτο να ανταποκριθεί στις στρατηγικές απαιτήσεις της Αυστραλίας».
Ωστόσο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν ήταν ελεύθερος σε εκείνο το στάδιο να αποκαλύψει στον Μακρόν ότι η Αυστραλία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή αυτά τα σχέδια δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί.