«Φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -Βέτο η Γαλλία - iefimerida.gr

«Φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -Βέτο η Γαλλία

Σημαίες χωρών της ΕΕ
Σημαίες χωρών της ΕΕ -Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα αν θα επιτραπεί σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να αρχίσουν συνομιλίες για να ενταχθούν στην ΕΕ, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ομως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή. Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατέφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αντιδρά η Γαλλία στη διεύρυνση της ΕΕ

Η Γαλλία -αλλά και η Ολλανδία – θέλουν μια πλήρη αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ προτού ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες. Το παρίσι θέλει οι συνομιλίες να είναι «πιο βαθμιαίες, πιο συγκεκριμένες ως προς τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συγκεκριμένες χώρες και αναστρέψιμες ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική και βιώσιμη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», όπως προκύπτει από σχέδιο ψηφίσματος που είχαν μοιράσει Γάλλοι διπλωμάτες προ ημερών σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων προτού η ΕΕ ολοκληρώσει την αναθεώρηση της «μεθοδολογίας» της.

Όπως σημείωνε το Bloomberg προ ημερών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την αποτυχία χωρών της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007 να επιβάλουν το κράτος Δικαίου και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά γι’ αυτό και εμφανίζονται σκεπτικοί με την εισδοχή νέων μελών. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία -που είναι μεταξύ εκείνων που επωφελούνται τα μέγιστα από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία και τις αγροτικές επιδοτήσεις – βρίσκονται στα μαχαίρια με την Κομισιόν για τα δημοκρατικά στάνταρ εκεί και η Επιτροπή δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τις αναγκάσει να συμμορφωθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ