Δηλώσεις για την ανάγκη η Ρωσία να μην παίζει… καθυστερήσεις όσον αφορά στην πρόταση ΗΠΑ-Ουκρανίας για ολική κατάπαυση του πυρός, έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αποδεχθεί τώρα την προτεινόμενη κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να καθυστερεί, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.
Ο Λάμι δήλωσε ότι ήταν σημαντική η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο χθες ότι οι Αμερικάνοι διατηρούν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία οφείλει στις ΗΠΑ μια γρήγορη απάντηση στην πρότασή τους για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ενόψει της συνάντησης με ομολόγους από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Θα πρέπει να οριστεί προθεσμία για να απαντήσει η Ρωσία στην κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ. Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε πρόταση για κατάπαυση πυρός.
Το Κίεβο λύνει τα προβλήματα στο μέτωπο
Την ίδια ώρα η Ουκρανία φαίνεται να έχει επιλύσει, με τη βοήθεια των συμμάχων της βεβαίως, ζητήματα που υπήρχαν στο στράτευμα. Την Πέμπτη ο επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, δήλωσε πως η Ουκρανία έχει καλύψει ελλείψεις διευρύνοντας τη δεξαμενή των επιλέξιμων νεοσύλλεκτων.
Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε διακοπή της ροής όπλων και πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, παρά τις προσπάθειες του Κιέβου να ανοίξει το εύρος των προμηθευτών του.

Ερωτώμενος από γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον, ο Κάβολι, διοικητής της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης και του ανώτατου συμμαχικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, είπε ότι η Ουκρανία εξαρτάται από τις ΗΠΑ για μεγαλύτερα συστήματα αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. «Εάν οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να λάβουν πληροφορίες από εμάς, θα δυσκολεύονταν να στοχεύσουν, ειδικά όσον αφορά σε πολύ συγκεκριμένου στόχους, όπως θέσεις διοίκησης, σημεία εφοδιασμού κτλ».
Ο Κάβολι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούσαν το έλεγχο εδαφών στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ και η Μόσχα έχασε περίπου 4.000 τανκς στον πόλεμο – αριθμός αντίστοιχος με το σύνολο του στόλου αρμάτων μάχης των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν ήδη περισσότερες από τις μισές ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά - πρόσφατα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για 2 εκατ. βλήματα - όπως δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας. «Αυτά τα πράγματα κινούνται πολύ καλά… πρέπει να δώσουμε τη βοήθεια στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε η Κάλας.
Ανοιχτή η Μόσχα «σε κάποια μορφή» εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία
Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζητούν στις Βρυξέλλες, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία. Μάλιστα ο διαπραγματευτής της Ρωσίας σημείωσε ότι υπήρχε ένα «θετικό αποτέλεσμα» μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στην Ουάσιγκτον.
Όπως γράφει το Politico, ο Ρώσος διαπραγματευτής Κίριλ Ντμίτριεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «μπορεί να είναι αποδεκτές» μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι διαπραγματεύσεις που είχαν σταματήσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του Ντμίτριεφ στην Ουάσιγκτον - πρόκειται για τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας και στενό σύμβουλο του προέδρου Πούτιν - ήταν η πρώτη ρωσική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ντμίτριεφ είχε διήμερες συνομιλίες με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.