Αντιμέτωπος με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις αφότου ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν με τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις βουλευτών να προκαλούν ρήγμα στο κόμμα του και την δημοτικότητά του να συνεχίζει να πέφτει.
Και μπορεί το CNN να εκτιμά ότι οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ θα χρειάζονταν έναν ηγέτη σαν τον Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να κοντράρουν με επιτυχία τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αρκετοί στο κόμμα του Γάλλου προέδρου δεν έχουν την ίδια θετική γνώμη. Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές η πίεση εντείνεται στον Μακρόν με τις τρεις αποχωρήσεις την περασμένη εβδομάδα βουλευτών από το κυβερνών La Republique en Marche (LREM), που διαθέτει πλέον 300 βουλευτές (από 314 στην αρχή της θητείας του), μόλις 11 περισσότερους από το όριο της αυτοδυναμίας (289) στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Την ίδια ώρα τα ποσοστά αποδοχής του Γάλλου προέδρου κατρακυλούν με τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μόλις ένας στους τρεις Γάλλους έχει θετική γνώμη για το έργο του και αναλυτές να προβλέπουν σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν και εκλογικά κέρδη για τους Πράσινους. Μια ανησυχητική εξέλιξη για τον Μακρόν καθώς πολλοί απ’ αυτούς που αγκάλιασαν την πολιτική του επανάσταση και το όραμά του μέσα στο LREM φαίνεται τώρα ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.
Βουλευτές του Μακρόν διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό
Η Φρεντερίκ Τυφνέλ, που είχε εκλεγεί προ τριετίας με το κυβερνών κόμμα, το εγκατέλειψε την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας απηυδισμένη. Ήταν η τελευταία μιας σειράς πολιτικών του LREM που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να περάσει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που πυροδότησε κύμα απεργιών και βίας στους δρόμους γαλλικών πόλεων το τελευταίο διάστημα. Ένας από τους πρώτους αποχωρήσαντες ήταν ο Ματιέ Ορφελέν, που είχε «φύγει από το μαντρί» πριν από έναν χρόνο επικαλούμενος ανησυχίες για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Νικολά Ουλό. «Είναι πολλές οι αποχωρήσεις. Στην αρχή διακατεχόμασταν από ένα σύνδρομο καλής συμπεριφοράς, αφού δεν θέλαμε να προκαλέσουμε προβλήματα στην κυθβέρνηση, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν θέλουν πλέον να παίζουν αυτόν τον ρόλο», δήλωσε.
Προς το παρόν πάντως δεν απειλείται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μακρόν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, καθώς το LREM μπορεί να ποντάρει στη στήριξη του Modem του Φρανσουά Μπαϊρού. Αλλά τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον Γάλλο πρόεδρο καθώς οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αρχίζουν να τριβελίζουν τα μυαλά ηγετικών στελεχών του κόμματος.
Ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση επί αρκετό διάστημα μετά τις εν πολλοίς βίαιες κινητοποιήσεις επί 15 μήνες των Κίτρινων Γιλέκων, που εξοργίστηκαν αρχικά με τα σχέδιά του να επιβάλλει πράσινο φόρο στα καύσιμα και στη συνέχεια κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική σε πολλά μέτωπα. Τις διαδηλώσεις αυτές ακολούθησαν μεγάλες απεργίες στο δημόσιο από τα τέλη του περασμένου χρόνου για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν άλλη μια απεργία τη Δευτέρα στο Παρίσι. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα για τον Μακρόν πηγάζει από το γεγονός ότι το κόμμα του είναι προσωποπαγές, χωρίς ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, πέραν του ότι είναι φιλελεύθερο. «Υπάρχει ένα ρεύμα στο κόμμα που θεωρεί ότι το παρατραβάει. Νόμιζαν ότι ο Μακρόν συνιστά μια συνέχεια της σοσιαλδημοκρατίας του Ολάντ, πράγμα, όμως, που ουδόλως ισχύει», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Βενσάν Μαρτινί.