Ένα συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας στη Γαλλία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μποϊκοτάρει μια σειρά από εμβληματικές διοργανώσεις στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν στο εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, οι οποίες αύξησαν την ηλικία της συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, το συνδικάτο τόνισε ότι θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στη διεξαγωγή του γκραν πρι της Formula 1 στο Μονακό, να ρίξει στο... σκοτάδι το λαμπερό Φεστιβάλ των Καννών, ακόμη και να μη γίνει ομαλά το Γαλλικό Όπεν στο τένις.
Με σύνθημα «100 Ημέρες Οργής! 100 Ημέρες για τη Νίκη», το συνδικάτο CGT FNME (Fédération National des Mines et de l’Enérgie - ή στα ελληνικά Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας) δήλωσε ότι θα στοχεύσει σε μια σειρά από μεγάλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Γαλλία -και στο Μονακό- τις επόμενες εβδομάδες.
«Τον Μάιο κάντε ό,τι σας αρέσει! Το Φεστιβάλ Καννών, το γκραν πρι του Μονακό, το τουρνουά τένις του Roland Garros, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, θα μπορούσαν όλα να βρεθούν βυθισμένα στο σκοτάδι. Δεν τα παρατάμε», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το συνδικάτο.
To grand prix του Μονακό είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 26/28 Μαΐου (στις 28/5 ο αγώνας), το Roland Garros θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 Μαΐου και 11 Ιουνίου και το Φεστιβάλ των Καννών μεταξύ 16 και 27 Μαΐου.
Γαλλία: Μια χώρα... στα κάγκελα λόγω της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε βασικά σημεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.
Το δικαστήριο επικύρωσε τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα άρθρα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης έχουν νομικά ελαττώματα.
Τα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου (όπως είναι η ακριβής ονομασία του δικαστηρίου) επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.
Η μεταρρύθμιση προκάλεσε εκτεταμένες κινητοποιήσεις, αφού η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 για να περάσει τις αλλαγές χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές τον περασμένο μήνα.
Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη -χαμηλότερη σε σχέση με αρκετούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65. Ωστόσο, οι πολίτες αντέδρασαν έντονα όταν έγινε γνωστό πως προωθείται η μεταρρύθμιση και αφότου αυτή εγκρίθηκε.
Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές «αναγκαιότητα» για τη διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο -όπως λέει- δεν είναι βιώσιμο στη σημερινή του μορφή. Ωστόσο, όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει φθορά στον Γάλλο πρόεδρο.