Ένας αρτοποιός στην ανατολική Γαλλία ξεκίνησε την Κυριακή απεργία πείνας για να μπορέσει να κρατήσει κοντά του τον μαθητευόμενό του από τη Γουινέα, έναν νεαρό ο οποίος κινδυνεύει με απέλαση από τις γαλλικές αρχές.
«Είμαι 50 ετών, έχω κάνει τρεις πνευμονικές εμβολές σε διάστημα 3 ετών, ο γιατρός μου μού λέει πως είμαι ευάλωτος, όμως δεν με νοιάζει, γνωρίζω πως έχω δίκιο», δηλώνει ο Στεφάν Ραβακλέ, σημειώνοντας πως είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου ο μαθητευόμενός του Λάγε Φοντέ Τραορέ, συνεχίσει να εργάζεται μαζί του.
«Δεν θα σταματήσω» λέει ο αρτοποιός από τη Γαλλία
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος "La Huche à Pain", που βρίσκεται στο κέντρο του Μπεζανσόν (ανατολικά) δεν τρώει τίποτα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. «Δεν θα σταματήσω προτού καταφέρω κάτι», προειδοποιεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ραβακλέ είχε προσλάβει με σύμβαση μαθητευόμενου, διάρκειας δύο ετών, ένα «καλό παιδί» που είχε έρθει στη Γαλλία από τη Γουινέα ως ασυνόδευτος ανήλικος, αφού πέρασε από το Μαλί, τη Λιβύη και διέσχισε τη Μεσόγειο για να φθάσει στην Ιταλία. Κατόπιν βρέθηκε στη Γαλλία, περιέγραψε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Διακριτικός» αλλά γεμάτος όρεξη να μάθει το επάγγελμα, ο Λάγιε ήταν από την πρώτη στιγμή εργατικός, συνέχισε ο αρτοποιός, ο οποίος εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα, από τις 03.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ με ένα διάλειμμα το μεσημέρι.
Ειδοποίηση για απέλαση του μαθητευόμενου
«Υπάρχει θέση για εκείνον στο αρτοποιείο μου», επιμένει ο 50χρονος, ο οποίος σκόπευε να τον προσλάβει ως υπάλληλό του αφότου ολοκλήρωνε την εκπαίδευσή του.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο, η επίτροπος ασυνόδευτων ενηλίκων, που είχε αναλάβει τον νεαρό, του ανακοίνωσε πως ο μαθητευόμενός του, που είχε πλέον ενηλικιωθεί, ήταν αντιμέτωπος με την υποχρέωση να εγκαταλείψει τη χώρα και θα σταματούσε να εργάζεται για εκείνον.
Ο Λάγε Φοντέ Τραορέ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόρριψης του αιτήματός του να λάβει άδεια διαμονής. Η προσφυγή του θα εξεταστεί στις 26 Ιανουαρίου. «Χάνουμε το 70% των νέων αφότου λάβουν το πιστοποιητικό μαθητείας έπειτα από 2 χρόνια, διότι δεν έχουν πλέον όρεξη ή διότι δεν τους συμπεριφέρονται καλά οι εργοδότες τους», λέει ο αρτοποιός.
«Επομένως, γιατί δεν δεχόμαστε αυτά τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στις χώρες τους και θέλουν να εργαστούν μαζί μας; Δεν παίρνουν τη θέση των Γάλλων». Ο αρτοποιός έχει ξεκινήσει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, έχοντας ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 υπογραφές και περισσότερα από 100.000 like στο Instagram.
- Οι ειδήσεις live
- Κορωνοϊός: Στα ύψη ξανά τα κρούσματα: 928 μολύνσεις, 40 νεκροί, 405 διασωληνωμένοι
- Κραυγή αγωνίας από τη Δανία: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού»
- Spiegel: Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown αποφάσισε η Μέρκελ
- Ταραντίλης: Η πρώτη δήλωση ως κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντηση σε Τσίπρα: Να μας πει ποια απόφαση των ειδικών δεν ακολούθησε η κυβέρνηση