Συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζει η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν με στόχο «να υπάρξει ηρεμία στη χώρα», ενώ δήλωσε ανοικτή για επαφές με τα συνδικάτα μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και ταραχών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Η Μπορν είπε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να κάνει περαιτέρω χρήση του αμφιλεγόμενου άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που της επέτρεψε να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, παρά μόνον για θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό.
«Ο στόχος που ορίζω για το μέλλον δεν είναι το 49.3 εκτός από τα οικονομικά κείμενα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενόψει νέων διαδηλώσεων, που προγραμματίζονται για την Τρίτη, με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο «χάους». Υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους η Μπορν πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε το σωστό μονοπάτι. Πρέπει να υπάρξει ηρεμία στη χώρα». Τόνισε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα προχωρήσει εφόσον δεν κριθεί αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ακυρώσει τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν επειδή πέρασε με προεδρικό διάταγμα με το άρθρο 49.3, όταν φάνηκε ότι η Μπορν δεν θα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ψήφους.
Πίεση από την αντιπολίτευση
Αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάιο του περασμένου χρόνου η Μπορν χρησιμοποίησε 11 φορές το άρθρο αυτό καθώς η παράταξη Μακρόν είχε βγει αποδυναμωμένη από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2022. Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητές της τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε: «Έχω δύο στόχους. Να επέλθει ηρεμία στη χώρα ενόψει αυτών των εντάσεων και να δοθούν απαντήσεις στις προσδοκίες του Γαλλικού λαού».
Ο Μακρόν ανέθεσε στη Μπορν να συντάξει ένα «σχέδιο δράσης» τις επόμενες τρεις εβδομάδες «το οποίο επιστρατεύει όλους τους παράγοντες που θέλουν να προχωρήσει (η) χώρα» και θα συναντηθεί μαζί της και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του σήμερα Δευτέρα. για να το κάνει αυτό
«Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε προτεραιότητα σε μερικά θέματα ώστε γρήγορα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στους Γάλλους», τόνισε η Μπορν. Κι επεσήμανε ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 Απριλίου θα συναντηθεί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα κόμματα, περιλαμβανομένων εκείνων της αντιπολίτευσης για την έναρξη διαλόγου με στόχο τον «κατευνασμό» της χώρας.
Αλλά ο πρώην προεδρικός υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, κάλεσε χθες σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ζήτησε από τη Μπορν να παραιτηθεί.
Αλλά και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας είναι ο βασικός ωφελημένος από την τρέχουσα κρίση σύμφωνα με δημοσκόπηση είπε ότι «η Μπορν πρέπει να φύγει ή να την εξωθήσει σε παραίτηση ο Πρόεδρος» της χώρας.