Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης σκληραίνουν τη στάση της έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών και δη στον ευαίσθητο τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών.
Νοσοκομεία, δομές φροντίδας και κέντρα υγείας ανέστειλαν τις συμβάσεις περίπου 3.000 εργαζομένων σε όλη τη Γαλλία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς χώρες σε όλη την Ευρώπη εξετάζουν πόσο μακριά μπορούν να πάνε προκειμένου να καταπολεμήσουν την πανδημία.
Ιταλία και Βρετανία εξετάζουν πιο αυστηρά μέτρα
Ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακοινώσει, αργότερα σήμερα, ότι η απόδειξη εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους προχωρώντας πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή, η Ολλανδία σχεδιάζει ένα παρόμοιο βήμα -- αλλά μόνο για την είσοδο σε μπαρ ή σε κλαμπ.
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία λέει ότι πολύ πιθανό να απαιτήσει από τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην Αγγλία να εμβολιαστούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αναχαίτιση του ιού στη διάρκεια του χειμώνα.
Στη Γαλλία, η απόφαση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στα μέσα Ιουλίου να απαιτήσει ένα παρόμοιο υγειονομικό πιστοποιητικό για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μουσεία, μεταξύ άλλων, και να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, αύξησε μαζικά τους εμβολιασμούς.
Με την υποχρεωτικότητα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους οίκους φροντίδας να τίθεται σε ισχύ από χθες, 15 Σεπτεμβρίου, το πολύ απτό αποτέλεσμά της --η απαγόρευση σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους να εργαστούν-- άρχισε να γίνεται αισθητή.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Nice Matin, σχεδόν 450 υγειονομικοί --σε σύνολο 7.500-- τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μόνο σε ένα νοσοκομείο στην Νίκαια, στη νότια Γαλλία.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, υποβάθμισε την επίπτωση του μέτρου.
«Δεν υπήρξε χάος εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL και πρόσθεσε πως 27 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα της υγείας.
Υπήρξαν κάποιες λίγες περιπτώσεις όπου επηρεάστηκε η φροντίδα, όπως στη χρήση ενός μαγνητικού τομογράφου που διακόπηκε για λίγο, όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργάζονται σε υποστηρικτικές θέσεις, περιορίζοντας την επίπτωση του μέτρου της υποχρεωτικότητας.
«Οι περισσότερες από τις αναστολές είναι μόνο προσωρινές -- πολλοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν καθώς βλέπουν πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Βεράν.
Όμως τα συνδικάτα προειδοποιούν για ενδεχόμενες διαταραχές στην παροχή φροντίδας, και ακόμη και ελάχιστοι απόντες σε μια ομάδα είναι αρκετοί για να προκληθεί μια κρίση, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Εμμανουέλ Σινιόν, διευθυντής ενός οίκου φροντίδας στο Μπορντό, λέγοντας πόσο δύσκολο είναι να προσληφθεί προσωπικό σον τομέα.
«Αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους φροντιστές που φεύγουν, η δουλειά θα πέσει στους άλλους και φοβάμαι έναν μη ενάρετο κύκλο, με κόπωση, εξάντληση και μια αύξηση των απουσιών», είπε.
728 γιατροί σε αναστολή στην Ιταλία
Στην Ιταλία, όπου ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς έγινε υποχρεωτικός στα τέλη Μαρτίου, ορισμένων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, αλλά οι αριθμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοιοι με της Γαλλίας.
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 728 γιατροί συνολικά στην Ιταλία είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης επειδή δεν εμβολιάστηκαν, ανέφερε η ιταλική ομοσπονδία γιατρών.
Η Ιταλία ετοιμάζεται τώρα να πάει πολύ πιο πέρα και να ανακοινώσει σήμερα ότι το "Πράσινο πάσο" --το οποίος δείχνει αν κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει βρεθεί αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ ή έχει αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό-- θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αν κάποιος δεν διαθέτει αυτό το πράσινο πιστοποιητικό θα τίθεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα χάνει τον μισθό του.
Υπέρ της υποχρεωτικότητας οι πολίτες στην Ολλανδία
Σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζομένους στην υγεία, με τους ίδιους τους εργαζομένους στην πλειονότητά τους να αντιτίθενται σε αυτήν και η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα λάβει τέτοια μέτρα.
Ωστόσο ένα πάσο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού απαιτείται εκεί από τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου ο κάτοχός του να πάει σε μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Ολλανδών υποστηρίζει το μέτρο, στο πάσο αντιτίθεται έντονα περίπου το 30% του πληθυσμού που αρνείται μέχρι τώρα να εμβολιασθεί. Οι επικριτές του λένε πως σκοπός του πιστοποιητικού είναι να αναγκάσει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.