Γαλλία: Ακροδεξιά συμμαχία κατά του Μακρόν -Διαβουλεύσεις Μπαρντελά με την ανιψιά της Λεπέν - iefimerida.gr

Γαλλία: Ακροδεξιά συμμαχία κατά του Μακρόν -Διαβουλεύσεις Μπαρντελά με την ανιψιά της Λεπέν

Ο Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαριόν Μαρεσάλ εξετάζουν πιθανή συμμαχία της γαλλικής ακροδεξιάς
Ο Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαριόν Μαρεσάλ εξετάζουν πιθανή συμμαχία της γαλλικής ακροδεξιάς / Φωτογραφίες αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις ένα 24ωρο μετά την αιφνιδιαστική, ριψοκίνδυνη απόφαση του Εμανουέλ Μακρον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι δύο μείζονες δυνάμεις της γαλλικής ακροδεξιάς διερεύνησαν την πιθανότητα να ενώσουν τις δυνάμεις του κατά του Γάλλου προέδρου στις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και της ΕΕ βουλευτικές εκλογές.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, υποψήφια της λίστας του ακροδεξιού κόμματος «Ανάκτηση» στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε χθες με την προεδρική υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης και θεία της Μαρίν Λεπέν και τον πρόεδρο του ακροδεξιού κινήματος, Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν την πιθανότητα να συμπήξουν κοινό μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συντονισμός των κινήσεων των δύο ακροδεξιών κομμάτων, που βρέθηκαν αντίπαλα στις ευρωεκλογές, θα αναζωπυρώσει τους πολιτικούς δεσμούς τους δύο χρόνια αφότου η Μαρεσάλ γύρισε την πλάτη της στη θεία της.

«Άνοιγμα» της Λεπέν και στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς

Η Λεπέν δήλωσε έτοιμη να οικοδομήσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σε συνέντευξή της στο κρατικό δίκτυο TF1 τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο εκλεκτός της, Μπαρντελά είναι η επιλογή της Εθνικής Συσπείρωσης για το πόστο του πρωθυπουργού.

Η Εθνική Συσπείρωση κατάφερε οδυνηρό πλήγμα στον Μακρόν στις ευρωεκλογές της Κυριακής εξασφαλίζοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό (31,4% έναντι 15%) από εκείνο της παράταξής του και σε συνδυασμό με το 5,5% του κόμματος της Μαρεσάλ η ακροδεξιά συγκέντρωσε περίπου το 37% των ψήφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν αντέδρασε στην ήττα διαλύοντας τη Βουλή και προκηρύσσοντας νέες εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου σημειώνοντας στο πεντάλεπτο διάγγελμά του ότι άκουσε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων και ότι έχει εμπιστοσύνη ότι οι Γάλλοι «θα λάβουν την δικαιότερη απόφαση για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές».

Άνοδο της ακροδεξιάς καταγράφει δημοσκόπηση

Σφυγμομέτρηση με δείγμα 2.744 ενηλίκων ψηφοφόρων της Harris Interactive για τα Challenges, M6 και RTL αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φέρνει στην πρώτη θέση το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν με 34% - 15 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την παράταξη Μακρόν (19%).

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Μαριόν Μαρεσάλ επέδειξε εποικοδομητική στάση», δήλωσε χθες ο Μπαρντελά μετά τις επαφές των δύο κομμάτων της ακροδεξιάς. «Θέλησα να συζητήσω μαζί της την πιθανότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης συμμαχίας, μιας εθνικής ένωσης, όπως την αποκαλώ, για να νικήσουμε τον Μακρόν», πρόσθεσε.

Ο Μπαρντελά σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εκστρατεία με τον ακόμη πιο ακραίο Ερίκ Ζεμούρ, που είχε συνεργαστεί με την Μαρεσάλ στις προεδρικές εκλογές του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η Μαριόν Μαρεσάλ είπε ότι θα συζητήσει με τον Ζεμούρ τους όρους συνεργασίας που έθεσε η Εθνική Συσπείρωση της θείας της. «Έχω μια επιλογή να κάνω αν θα εισαγάγω τις ιδέες μου στην Εθνική Συσπείρωση ή θα πορευτώ μόνη μου», είπε. «Θέλω να βρω έναν τρόπο συνδυασμού και να επιστρέψω στον Ζορντάν Μπαρντελά και τη Μαρίν Λεπέν».

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί αποκλείουν το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Μακρόν

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προ διετίας η Μαρεσάλ είχε κατηγορήσει τη θεία της ότι υιοθέτηση στρατηγική αντιπαράθεσης των ελίτ κατά του λαού προς όφελος του Μακρόν κι υποστήριξε ότι ο Ζεμούρ συνένωνε τους Γάλλους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στήριξε και την άποψή του ότι η κύρια μάχη αφορά στη διάσωση της γαλλικής ταυτότητας έχοντας στο επίκεντρο «το μεταναστευτικό, πολιτισμικό και δημογραφικό ζήτημα».

Η παράταξη του Μακρόν ναι μεν είχε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 89 βουλευτές ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ η «Ανάκτηση» του Ζεμούρ δεν είχε εκλέξει κανέναν βουλευτή.

Από την πλευρά τους οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μετάσχουν σε συνασπισμό ή να συνεργαστούν με το κόμμα του Μακρόν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους, Ερίκ Σιοτί. Τόσο ο Μπαρντελά, όσο και η Μαρεσάλ είπαν χθες ότι έτειναν χείρα συνεργασίας στη δεξιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γαλλική Αριστερά συγκροτεί «Λαϊκό Μέτωπο»

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, των Σοσιαλιστών του Ολιβιέ Φορ, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου.

Δεν διευκρίνισαν, ωστόσο, ποιόν ή ποιάν θα προτείνουν για πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ