Με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν στη Γαλλία η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν απέσυρε σιωπηρά μια σειρά προτάσεων.
Πρόκειται για προτάσεις της για την αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και τον τερματισμό πρότζεκτ συμπαραγωγής εξοπλισμών με τη Γερμανία.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία καταγράφουν σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς και την πιθανότητα να μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, το κόμμα της Λεπέν προσπαθεί να εξωραϊσει την εικόνα του και να ενισχύσει την αξιοπιστία του στη διεθνή σκηνή πριν τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών στα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου.
Οι προτάσεις που διαγράφηκαν περιλαμβάνονταν στο εκλογικό μανιφέστο της Λεπέν στις προεδρικές προ διετίας, στο οποίο η «Εθνική Συσπείρωση» παρέθετε 17 θεματικές ενότητες για όλους τους τομείς. Αν και οι 16 από τις ενότητες αυτές παραμένουν στο διαδίκτυο, εκείνη για την άμυνα αφαιρέθηκε σιωπηρά από την ιστοσελίδα του κόμματος κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου.
Τι προέβλεπαν οι προτάσεις που διέγραψε η Λεπέν
Στο μανιφέστο αυτό το κόμμα της Λεπέν εισηγείτο μια αποστασιοποίηση από της ΗΠΑ, «που δεν συμπεριφέρονται πάντοτε ως σύμμαχοι της Γαλλίας», όπως σημείωνε, και πρότεινε «συμμαχία με τη Ρωσία σε συγκεκριμένα θέματα», όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια της Ευρώπης.
Το κείμενο που αποσύρθηκε πρότεινε ακόμη να εγκαταλείψει «αμέσως» η Γαλλία το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και να μπει ένα τέλος σε πρότζεκτ συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τη Γερμανία, όπως η κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης νέας γενιάς.
Τους τελευταίους μήνες το κόμμα της Λεπέν έχει κατεβάσει τους τόνους αναφορικά με ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του, όπως τον περασμένο Μάρτιο όταν οι βουλευτές της «Εθνικής Συσπείρωσης» απείχαν από ψηφοφορία για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός, Ζορντάν Μπαρντελά είπε τον ίδιο μήνα στο Politico ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Σημειωτέον ότι στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές το κόμμα της Λεπέν δεν επανέλαβε τις προτάσεις αυτές, αλλά τόνισε ότι «η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί αναθεώρηση της διεθνούς τάξης». Τα τελευταία 24ωρα και με τις αγορές να τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο να έλθει η γαλλική ακροδεξιά στην εξουσία, η «Εθνική Συσπείρωση» έκανε πίσω και σε κάποιες από τις πιο κοστοβόρες προτάσεις της.