Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη 14η μέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό - iefimerida.gr

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη 14η μέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Eκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι σήμερα στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό
Eκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι σήμερα στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Daniel Cole
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα τα συνδικάτα και η Αριστερά στη Γαλλία, σε μια ύστατη προσπάθεια να εκτροχιάσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Γερμανία και δείπνο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Εκατοντάδες λοιπόν χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας για τον 14ο γύρο κινητοποιήσεων από τον Ιανουάριο κατά της μεταρρύθμισης - ο τελευταίος ήταν στις 23 Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν υπέγραψε τον Απρίλιο τον νόμο που ανεβάζει από τα 62 στα 64 έτη την ηλικία συνταξιοδότησης μετά την ενεργοποίηση συνταγματικού μηχανισμού που επέτρεψε κατά παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης την υιοθέτησή του με την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που αποβλέπει στην ενίσχυση μακροπρόθεσμα του συστήματος συνταξιοδότησης της Γαλλίας, ήταν βασική δέσμευση της δεύτερης και τελευταίας θητείας του Μακρόν και η ομαλή εφαρμογή της θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως κρίσιμη για την κληρονομιά του.

Μέρη της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον νόμος.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν επισείουν την απειλή κοινωνικών ταραχών

Ωστόσο, οι αριστεροί αντίπαλοι του Μακρόν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, κατέθεσαν δική τους πρόταση νόμου, που ανακαλεί την υποχρεωτική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, και με ανοιχτή επιστολή τους χθες στην εφημερίδα Le Monde κάλεσαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει την ψηφοφορία επισείοντας την απειλή περαιτέρω κοινωνικών ταραχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αρχές αναμένουν ότι στις σημερινές κινητοποιήσεις στη Γαλλία θα μετάσχουν έως 600.000 διαδηλωτές, λιγότεροι από τους μισούς στην κορύφωση των διαδηλώσεων στις 7 Μαρτίου, όταν η αστυνομία είχε μετρήσει 1,28 εκατ. άτομα.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενες γύρους των κινητοποιήσεων, δεν αναμένονται παρά περιορισμένα προβλήματα αναφορικά με τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και κάποιες ακυρώσεις πτήσεων ειδικά στο αεροδρόμιο Ορλύ της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δεν επήλθε η ήττα», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων, Σαντρίν Ρουσό, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio J, προειδοποιώντας ότι «θα υψώσουμε τις φωνές μας» αν δεν επιτραπεί η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Η μάχη κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού «δεν θα τελειώσει ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο νεοκομμουνιστής ηγέτης Ζαν Λικ Μελανσόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά οι σύμμαχοι του Μακρόν λένε ότι η μάχη έχει κριθεί, έστω κι αν η κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική απέναντι στη μεταρρύθμιση. Η αντιπολίτευση «γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η πρόταση νόμου δεν έχει μέλλον», δήλωσε η Πρίσκα Τεβενό, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν.

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Μακρόν

Για τα τέσσερα χρόνια προεδρικής θητείας που του απομένουν πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Μακρόν θα επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα, προχωρώντας σε ευρύ ανασχηματισμό και αντικαθιστώντας πιθανώς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. Κάθε τόσο δεν λείπουν άλλωστε οι τριβές μεταξύ τους. Υπέρ της Μπορν συνηγορεί, πάντως, η εργατικότητά της, αλλά και το γεγονός ότι κατάφερε να «περάσει» τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μέσα σε δυσμενείς συνθήκες.

Θέλοντας να αποδείξει ότι δεν έχασε τον προσανατολισμό του στον λαβύρινθο της εσωτερικής πολιτικής, ο Γάλλος πρόεδρος έχει εξαγγείλει μια σειρά νέων νομοθετικών παρεμβάσεων για τους επόμενους μήνες. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες σταδιακά θα ξεπεράσουν τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως προς αυτό επικρατεί συναίνεση, με τις διαφωνίες να αφορούν μόνο την επιλογή του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος.

Το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» για τον Μακρόν αφορά στην προώθηση της «πράσινης τεχνολογίας» σε όλους τους κλάδους, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σχετική νομοθεσία εμπεριέχει στοιχεία προστατευτισμού για την εγχώρια βιομηχανία και ασφαλώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα ως προς την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Γι' αυτό οι όποιες επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο καινοτόμα προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόκληση του μεταναστευτικού

Το πιο δύσκολο, ίσως, εγχείρημα για τον Μακρόν είναι η αναθεώρηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Μια πρώτη απόπειρα, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε άδοξο τέλος. Στη συνέχεια οι «Ρεπουμπλικανοί» της Κεντροδεξιάς -μοναδικό πιθανό στήριγμα για την προεδρική κοινοβουλευτική μειοψηφία- κατέθεσαν δική τους νομοθετική πρόταση, η οποία όμως πλησίαζε την εθνολαϊκιστική γραμμή στο μεταναστευτικό.

Πεδίο σύγκλισης δεν διαφαίνεται. Παραμένει άδηλο εάν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων θα επιτρέψουν την έγκριση μίας νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας μέχρι τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ