Στα πρώτα στιγμιότυπα από τη Σύνοδo της G7 την παράσταση έκλεψε η εμφάνιση του μόλις ενός έτους γιου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην παραλία της Κορνουάλης, κατά τη συνάντηση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ με το βρετανικό πρωθυπουργικό ζεύγος. Βρετανικά ΜΜΕ έκαναν μάλιστα λόγο για «διπλωματία της πάνας».
Ο μικρός Γουίλφρεντ διασκέδασε στην αμμουδιά μαζί με τη μητέρα του, Κάρι, η οποία παντρεύτηκε πριν από λίγο καιρό τον Μπόρις Τζόνσον, και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.
Τα δύο ζευγάρια περπάτησαν στην παραλία της Κορνουάλης, πριν ξεκινήσει και επίσημα η συνάντηση της βρετανικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της G7.
Από τα σχόλια των δημοσιογράφων δεν ξέφυγε το σακάκι της Τζιλ, που έγραφε στην πλάτη τη λέξη «αγάπη».
«Νομίζω πως αυτή είναι μια διεθνής σύνοδος και προσπαθούμε να φέρουμε την ενότητα σε όλο τον πλανήτη, και νομίζω πως είναι σημαντικό τώρα να έχουμε μια αίσθηση ενότητας», φέρεται να απάντησε η Πρώτη Κυρία σε δημοσιογράφο που τη ρώτησε τι συμβολίζει η λέξη στο σακάκι της.
Η κυρία Τζόνσον χαρακτηρίστηκε από την Daily Mail ως καλή συνομιλητής της Αμερικανίδας Πρώτης Κυρίας. Η Σύνοδος της G7 στην Κορνουάλη είναι στην πραγματικότητα το πρώτο μεγάλο γεγονός μετά τον γάμο του Μπόρις Τζόνσον με την αγαπημένη του Κάρι.
Το βρετανικό μέσο δήλωσε πως παρότι η παρουσία παιδιών σε σύνοδο των G7 δεν συνηθίζεται, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες καταγράφουν κάτι τέτοιο. Το 2013, στην τότε σύνοδο της G8, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ταξιδέψει συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ, αλλά και τις κόρες του, Σάσα και Μάλια, τότε 14 και 12 ετών.
Η Πρώτη Κυρία παραδέχτηκε πως τόσο εκείνη όσο και ο Τζο Μπάιντεν φυσικά προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό.
«Είναι πολύ καλά προετοιμασμένος», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που ανέμεναν το ζεύγος στην Κορνουάλη. «Μελετά εδώ και εβδομάδες και εργάζεται γι' αυτή την ημέρα» συνέχισε, και πρόσθεσε πως ο Τζο Μπάιντεν λατρεύει την εξωτερική πολιτική.
Η πρώτη συνάντηση Τζο Μπάιντεν με Μπόρις Τζόνσον
Από την αμερικανική πλευρά, στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον θα παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και ο σύμβουλος για θέματα που άπτονται της πανδημίας του κορωνοϊού, Τζέφρι Ζάιεντς.
Στη βρετανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ, η πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ Κάρεν Πιρς και ο λόρδος Ντέβιντ Φροστ, ο υπουργός brexit. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον «Guardian», επιδιώκει να διαλύσει τις ανησυχίες του Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τη διαχείριση από πλευράς Λονδίνου του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.
Στην πρώτη τους συνάντηση από κοντά, Μπόρις Τζόνσον και Τζο Μπάιντεν έδειξαν να επιθυμούν πιο στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώκει μεταξύ άλλων και την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει η Βρετανία στη χώρα του.
Αν και αντάλλαξαν πολύ κολακευτικά λόγια και έδειξαν πως θα συναντηθούν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο Μπόρις Τζονσον θα πρέπει να πείσει τον συνομιλητή του για τη στροφή της Βρετανίας εκτός ΕΕ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικές επιφυλάξεις αναφορικά με το Brexit.
Η αναπαράσταση της υπογραφής της Χάρτας του Ατλαντικού
Μπόρις Τζόνσον και Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψουν μια νέα χάρτα του Ατλαντικού, ένα ακριβές αντίγραφο της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Ουίνστον Τσόρτσιλ και Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1941, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.
Το βρετανικό πολεμικό ναυτικό έχει οδηγήσει στα ανοιχτά της Κορνουάλης το αεροπλανοφόρο «Πρίγκιπας της Ουαλίας», που φέρει το ίδιο όνομα με το πλοίο στο οποίο υπεγράφη η Χάρτα εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ηγέτες της ομάδας G7 αναμένεται να απευθύνουν κάλεσμα για δράσεις από κοινού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και να επιμείνουν σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κυβερνοεπιθέσεων και εκμετάλλευσης μειονοτήτων σε καταναγκαστική εργασία ανά τον κόσμο.
«Ανάσα δροσερού αέρα» η συνάντηση με τον Μπάιντε, δηλώνει Τζόνσον
«Δεν πιστεύω πως είναι υπερβολή ν α πει κανείς πως η σχέση μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η σχέση της βορείου Αμερικής με την Ευρώπη που ενσαρκώνεται στη Χάρτα του Ατλαντικού του 1941 και την οποί ανανεώσαμε σήμερα είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την ευημερία, την ασφάλεια του κόσμου, για όλα εκείνα που πιστεύουμε από κοινού, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον νόμο δικαίου» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
«Οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικές. Καλύψαμε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και είναι υπέροχο να ακούς και να εισακούεσαι από τη διοίκηση του Μπάιντεν και από τον Τζο Μπάιντεν γιατί υπάρχουν τόσα που θέλουν να κάνουμε μαζί – από την ασφάλεια, το ΝΑΤΟ, την κλιματική αλλαγή» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός που χαρακτήρισε τις επαφές «ανάσα δροσερού αέρα».
«Ανανεώσαμε τη δέσμευση» των χωρών μας στη Χάρτα
«Επιβεβαιώσαμε την ειδική σχέση, κάτι που δεν έχει ειπωθεί τελευταία, την ειδική σχέση μεταξύ των λαών μας και ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται τα έθνη μας» είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Μνημονεύοντας την ισχυρή βάση της συνεργασίας τους, όταν ο Τσόρτσιλ συνάντησε τον Ρούσβελτ και υπογράψουν τη Χάρτα του Απλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Σήμερα χτίζουμε πάνω σε εκείνη τη δέσμευση με την ανανεωμένη Χάρτα που έρχεται να επαναβεβαιώσει την υπόσχεση εκείνη απευθυνόμενη ευθέως στις προκλήσεις του αιώνα: κυβερνοασφάλεια, νέες τεχνολογίες, παγκόσμια υγεία και κλιματική υγεία».