Οι ηγέτες των χωρών της G20 μετέβησαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε μία σύνοδο κορυφής υπό σφοδρή πίεση.
Ανάμεσα στην ανάγκη για έναν συμβιβασμό για το Κλίμα και την διάσταση απόψεων για την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο της G20
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των πλέον ανεπτυγμένων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, ανάμεσά τους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταγράψουν πρόοδο στο θέμα της χρηματοδότησης της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, το θέμα της χρηματοδότησης για το Κλίμα συζητείται εδώ και μία εβδομάδα στην COP29 του Μπακού. Ανάμεσα στις γνωστές αλληλοκατηγορίες, τις μπλόφες και τα παιγνιδάκια, οι εργασίες της διάσκεψης έχουν μέχρι στιγμής μηδενικό αποτέλεσμα.
«Ας σταματήσουμε το θέατρο και ας περάσουμε σε σοβαρά πράγματα», δήλωσε σήμερα μετά την κυριακάτικη ανάπαυλα ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ-Κλίμα. Οι υπουργοί που φθάνουν σήμερα στο Μπακού έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα από το Ρίο ντε Τζανέιρο του ηγέτες της G20 να αναλάβουν τις ηγετικές τους ευθύνες και να κάνουν συμβιβασμούς για να επιτρέψουν την κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα στην COP29.
Τα μέλη της G20 (19 χώρες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Αφρικανική Ενωση) αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 80% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ισραηλινή επίθεση στην Γάζα και τον Λίβανο συνεχίζουν να διαιρούν την διεθνή κοινότητα.
«Οι συνομιλίες για την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή (…) είναι οι δυσκολότερες. Θα δούμε μέχρι πού θα φθάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν. Θα είναι πρόκληση», παραδέχθηκε γερμανική κυβερνητική πηγή πριν από την σύνοδο της G20
ΑΠΕ-ΜΠΕ