Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη δωρεάν.
Η πληρωμή για το ρωσικό αέριο θα είναι δυνατή μόνο σε ρούβλια και κανείς δεν θα το προμηθεύει δωρεάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει στις συνθήκες του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι χρειάζεται απλώς οι εταίροι να αγοράσουν το νόμισμά μας, το ρούβλι, για να πληρώνουν το φυσικό αέριο», είπε στους δημοσιογράφους.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα, ωστόσο οι λεπτομέρειες της εντολής του προέδρου υπολογίζονται έτσι ώστε το σύστημα να είναι απλό, κατανοητό, διαφανές και εφικτό για Ευρωπαίους και διεθνείς αγοραστές.
Πεσκόφ: Η Ρωσία εξετάζει ένα σχέδιο σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν τις συμβάσεις αερίου
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Ρωσία αναπτύσσει ένα σχέδιο πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, το οποίο θα είναι κατανοητό και εφικτό. Η Μόσχα εξετάζει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να συνάψουν συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για υποβολή προτάσεων για την οργάνωση των πληρωμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μη φιλικές χώρες σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου, λέγοντας ότι αναπτύσσονται τρόποι ώστε αυτό το σύστημα να είναι απλό, κατανοητό, διαφανές και εφικτό «για αξιοσέβαστους Ευρωπαίους και διεθνείς αγοραστές».
«Η Ρωσία ήταν, είναι, παραμένει και σκοπεύει να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων και ενδιαφέρεται να πουλήσει το φυσικό της αέριο. Δεν είναι ότι απλώς μας ενδιαφέρει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το καλύτερο αέριο που προσφέρεται στην αγορά όσον αφορά τον ρυθμό παραδόσεων, την τιμή και την αξιοπιστία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πεσκόφ.