Με το παράδειγμα της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι Financial Τimes θέτουν επί τάπητος το δίλημμα αν μια επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να ανακοπεί δια της δικαστικής οδού ή με πολιτικά μέσα.
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Μάγκνουσον, καθηγητή Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Τέξας, η αφοσίωση στο κράτος δικαίου είναι η ασφαλέστερη οδός για την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.
Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό εν όψει των φετινών προεδρικών εκλογών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Όπως αναφέρει ο Eocomist σε πρόσφατο δημοσίευμα, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει δείχνει τον Τραμπ να προηγείται κατά 2,3 μονάδες έναντι του Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο. Και στις έξι πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές -Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν- προηγείται κατά μέσο όρο με 3,8 μονάδες.
Οι στοιχηματικές καταγράφουν τον Τραμπ ως ξεκάθαρο φαβορί. Ποτέ στις δύο προηγούμενες προεκλογικές του εκστρατείες οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν τόσο μεγάλο προβάδισμα, επισημαίνει το βρετανικό μέσο. Παρ' όλα αυτά, o Economist επισημαίνει ότι αυτό προβάδισμα δεν είναι δεδομένο.
Πώς θα εμποδιστεί μια επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Η συζήτηση που έχει ανοίξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφορά στο κατά πόσο η παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας είναι η απάντηση για να αποφευχθεί μια δεύτερη θητεία του Τραμπ και αρκετοί εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια ανάμειξη, δηλώνοντας ότι η διάκριση των εξουσιών είναι όρος διασφάλισης της δημοκρατίας.
Αφορμή γι' αυτήν την συζήτηση, στάθηκε η τοποθέτηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κολοράντο ότι ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα λόγω της απαγόρευσης της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος να κατέχουν αξιώματα όσοι συμμετείχαν σε ανταρσία, αναφερόμενο στα γεγονότα της εισβολής του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Από την άλλη, το Δικαστήριο του Μίσιγκαν έκρινε ακριβώς το αντίθετο και αποδέχεται την συμμετοχή του πρώην προέδρου στην εκλογική διαδικασία, εγείροντας πολλά πολιτικά και νομικά ερωτήματα.
Όπως υποστηρίζει ο Μάγκνουσον, για λογαριασμό των FT, η άποψη ότι η δικαστική εξουσία δεν οφείλει να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία για να προστατεύσει τις αρχές του κράτους δικαίου δεν αποτελούσε δίλημμα για την αρχαία Αθήνα κάτι από το οποίο οι Αμερικανοί πρέπει να διδαχτούν, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το Αθηναϊκό δίκαιο ήταν αφοσιωμένο στην αποτροπή της τυραννίας
Αφού παραθέτει κάποια βασικά στοιχεία που αναδεικνύουν το πώς θεμελιώθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα, όπου το Αθηναϊκό δίκαιο ήταν αφοσιωμένο στην αποτροπή της τυραννίας, ο Μάγκνουσον εξηγεί ότι θεσμοί όπως ο «εξωστρακισμός» (σ.σ. εξορία) πολιτών που μπορεί να απειλούσαν το πολιτικό σύστημα της πόλης ή συνδέονταν με την διαφθορά, θωράκιζαν την πόλη κράτος και τα δημοκρατικά της θεμέλια. «Για σχεδόν έναν αιώνα, ο εξοστρακισμός χρησίμευε ως ισχυρός έλεγχος στις φιλοδοξίες των επίδοξων τυράννων» υπογραμμίζει.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αρνητική πλευρά αυτής της σχεδόν θρησκευτικής πίστης στην εφαρμογή των νόμων είχε και επιπτώσεις, οδηγώντας πολλές φορές στην αξιοποίησή τους για την αποπομπή πολιτικών αντιπάλων και την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών. «Ορισμένοι καταχράστηκαν το νομικό σύστημα για να παρενοχλούν και να παρενοχλούν τους εχθρούς τους, μια πρακτική που έμεινε γνωστή ως συκοφαντία».
«Καλό θα ήταν να θυμόμαστε τη σοφία των αρχαίων»
Καταλήγοντας στο δημοσίευμα των Financial Times, ο Αμερικανός καθηγητής τονίζει το πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας ακριβώς εξαιτίας αυτή της σχέσης μεταξύ Δικαίου και δημοκρατίας της έδωσε μια πρωτόγνωρη ανθεκτικότητα και αντοχή σε μία κατά τ' άλλα εποχή βίας και συγκρούσεων όπως ήταν στον αρχαίο κόσμο και τον ελλαδικό χώρο.
«Σε αυτή την εποχή των σφοδρών διαφωνιών για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, καλό θα ήταν να θυμόμαστε τη σοφία των αρχαίων. Ο νόμος είναι η μεγαλύτερη προστασία μας από την τυραννία. Είναι αυτό που καθιστά δυνατή την κυριαρχία του λαού. Και λειτουργεί μόνο αν εμείς, ο λαός, είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν», επισημαίνει ο καθηγητής.