Κάποια σούπερ μάρκετ πουλούν λεμόνια και φρούτα, γενικότερα, τα οποία έχουν παράξενη όψη και δεν μοιάζουν πραγματικά -επίσης, δεν είναι όλα vegan.
Τα φρούτα αυτά έχουν λαμπερή όψη, εξαιτίας της χρήσης shellac ή κεριού μέλισσας στην επιφάνειά τους.
Το shellac είναι ρητίνη που παράγεται από ένα έντομο και χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε εσπεριδοειδή για να μπορούν να αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ, μαζί με το κερί, βοηθά επίσης στη διατήρηση της λάμψης των φρούτων.
Το shellac κάνει τα φρούτα μη vegan
Όμως, το shellac κάνει και κάτι ακόμα: η χρήση του καθιστά τα φρούτα μη vegan.
Πάντως, το εσωτερικό των φρούτων αυτών, όπως του λεμονιού, που έχουν επικαλυφθεί με shellac παραμένει vegan, αλλά η φλούδα -που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα vegan πιάτων- πλέον δεν είναι.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάγκασε εταιρείες να αλλάξουν τα προϊόντα τους εξαιτίας των παραπόνων.
Γιατί, όμως, ένα λεμόνι πρέπει να είναι πιο γυαλιστερό από ό,τι ήταν όταν το μάζεψαν από το δέντρο, πριν το στείλουν στο σούπερ μάρκετ;
«Λόγω, θα έλεγε κανείς, των προσταγών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που καταστρέφει τον πλανήτη. Και επειδή -όπως οι καρακάξες, που γοητεύονται εύκολα- μάς αρέσουν τα γυαλιστερά πράγματα», είναι η απάντηση που δίνει ο «Guardian».
Η αποκάλυψη προέκυψε όταν η Τζακ Μονρό, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, σχολίασε στο Twitter πως το μενού της Pizza Express γράφει ότι ένα ποτήρι Κόκα-Κόλα είναι vegan μόνο αν σερβιριστεί χωρίς λεμόνι. Αναρωτήθηκε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, και το εστιατόριο απάντησε πως το κερί στα λεμόνια μπορεί να περιέχει shellac.
Άρα, τα πορτοκάλια είναι τα μόνα φρούτα για vegans; Η απάντηση είναι ξανά όχι, αφού η Tesco έχει επίσης χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια της ως «μη vegan» επειδή έχουν υποστεί επεξεργασία με κερί για να διατηρούνται πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.