Εικόνες από drone αποκαλύπτουν για πρώτη φορά την έκταση της καταστροφής στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα 13 χρόνια μετά την κατάρρευση ενός αντιδραστήρα του.
Η διαχειρίστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων TEPCO ( Tokyo Electric Power Company Holdings) έδωσε στη δημοσιότητα 12 φωτογραφίες, τις πρώτες από το εσωτερικό του κύριου δομικού υποστηρίγματος που ονομάζεται βάθρο στον βασικό θάλαμο του αντιδραστήρα 1 που επλήγη περισσότερο, μια περιοχή ακριβώς κάτω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.
Αξιωματούχοι ήλπιζαν από καιρό να φτάσουν στην περιοχή αυτή του εργοστασίου της Φουκουσίμα - σημεία του οποίου παρουσιάζουν κατά καιρούς διαρροή ραδιενεργού νερού - για να εξετάσουν τον πυρήνα και το λιωμένο πυρηνικό καύσιμο που κατέληξε εκεί όταν υπέστησαν ζημιές τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου από τον τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.
880 τόνοι λιωμένου πυρηνικού καυσίμου στους 3 αντιδραστήρες της Φουκουσίμα
Στις έγχρωμες υψηλής ευκρίνειας εικόνες διακρίνονται καφετιά αντικείμενα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων να κρέμονται από διάφορα σημεία του θαλάμου.
Αξιωματούχοι της TEPCΟ επεσήμαναν ότι δεν κατάφεραν να διακρίνουν από τις εικόνες αν τα αντικείμενα αυτά είναι λιωμένα καύσιμα ή λιωμένος εξοπλισμός χωρίς άλλα στοιχεία στη διάθεσή τους, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας, καθώς τα drones που χρησιμοποίησαν δεν έφεραν δοσίμετρα για να είναι ελαφριά και διαχειρίσιμα.
Περίπου 880 τόνοι λίαν ραδιενεργού λιωμένου πυρηνικού καυσίμου παραμένουν μέσα στους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα με την TEPCO να επιχειρεί να συλλέξει στοιχεία για τη θέση και την κατάστασή τους, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνσή τους και να παροπλιστούν οι εγκαταστάσεις.
Εξαιρετικά δύσκολος ο παροπλισμός του εργοστασίου της Φουκουσίμα
Λόγω του σκότους στο σημείο οι κάμερες των drones δεν κατάφεραν να καταγράψουν τον πυθμένα του πυρήνα του αντιδραστήρα. Οι πληροφορίες που συνελέγησαν μπορούν να βοηθήσουν μελλοντικές έρευνες στα λιωμένα συντρίμμια, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τεχνολογιών και ρομπότ για την απομάκρυνσή τους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού των αντιδραστήρων παραμένει αχαρτογράφητο, πράγμα που δείχνει πόσο δύσκολος θα είναι ο παροπλισμός του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Επικριτές λένε ότι ο στόχος των τριών-τεσσάρων δεκαετιών που έχουν θέσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η TEPCO είναι υπερβολικά αισιόδοξος.
Η καταστροφή στην Φουκουσίμα ήταν ένα από τα μεγαλύτερη πυρηνικά ατυχήματα στον πλανήτη. Είχε προηγηθεί σεισμός 9 Ρίχτερ ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, τόσο ισχυρός, ώστε προκάλεσε μετατόπιση της Γης από τον άξονά της και ένα τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε τη νήσο Χόνσου της Ιαπωνίας προκαλώντας τον θάνατο 18.000 ανθρώπων.
Τα νερά από το φονικό τσουνάμι κατέστρεψαν τα αντιπλημμυρικά φράγματα της Φουκουσίμα και πλημμύρισαν τους αντιδραστήρες προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Λόγω της διαρροής της ραδιενέργειας από το εργοστάσιο πάνω από 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γύρω περιοχή, που παραμένει μέχρι σήμερα αποκλεισμένη. Οι Αρχές στην Ιαπωνία θεωρούν ότι θα χρειαστούν τέσσερις δεκαετίες για την απολύμανση της περιοχής.