Τα αίτια του μυστηριώδους «συνδρόμου της Αβάνας» που έχει πλήξει Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρεί να αποκαλύψει μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση.
Μια κυβερνητική έκθεση αποκάλυψε τελικά τι μπορεί να προκάλεσε μια μυστηριώδη εγκεφαλική διαταραχή που μαστίζει χιλιάδες Αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους. Η επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση για το «σύνδρομο της Αβάνας», δηλώνοντας ότι «φαίνεται όλο και πιο πιθανό» ότι ένας «ξένος αντίπαλος» θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις περιπτώσεις, μεταδίδει η Daily Mail.
Η αποχαρακτηρισμένη έκθεση ρίχνει φως
Η μυστηριώδης κατάσταση έχει προβληματίσει τους επιστήμονες από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016, με περισσότερους από 1.500 Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν συμπτώματα όπως επίμονες ζαλάδες, ναυτία και προβλήματα ισορροπίας που δεν έχουν εξήγηση.
Η υποεπιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Αρκάνσας Rick Crawford, αναφέρει ότι τα δίκτυα πληροφοριών των ΗΠΑ στην Κούβα και σε άλλες περιοχές όπου επλήγησαν Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν παραβιαστεί από ξένους κατασκόπους «αντίπαλων» χωρών όπως η Κίνα, η Κούβα και η Ρωσία. Η έκθεση σε ακτινοβολία, χημικούς παράγοντες και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια έχουν αναφερθεί ως πιθανά αίτια για την εκδήλωση των συμπτωμάτων, αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά.
Η νέα έκθεση επέκρινε την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την «ματαίωση» των προσπαθειών της επιτροπής να διερευνήσει το φαινόμενο. Κατηγόρησε το FBI και τη CIA ότι απέτυχαν να διερευνήσουν σωστά τα συμπτώματα των Αμερικανών πρακτόρων.
Η υποεπιτροπή δήλωσε ότι θα ερευνήσει περαιτέρω κατά τη διάρκεια της θητείας επερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση δεν διαπίστωσε σημάδια εγκεφαλικής βλάβης σε 80 αναφερόμενα θύματα και δήλωσε ότι ήταν πολύ απίθανο να προκληθεί από ξένους αντιπάλους. Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι τα συμπτώματα ήταν «αρκετά βαθιά» και «αναπηρικά».
Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας»
Το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής εκτιμά ότι 1.500 Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστεί μυστηριώδεις νευρολογικές βλάβες από το 2016. Το φαινόμενο ονομάστηκε «σύνδρομο της Αβάνας» μετά την αναφορά συμπτωμάτων από πολλαπλό κυβερνητικό προσωπικό που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα της Κούβας.
Ωστόσο, συμπτώματα έχουν επίσης αναφερθεί στις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Κίνα, την Κολομβία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Ρωσία και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν ίλιγγο, απώλεια ισορροπίας, πόνο στα αυτιά, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση και δυσκολία στις γνωστικές εργασίες. Η έκθεση αναφέρει ότι τα Ανώμαλα Περιστατικά Υγείας έχουν επηρεάσει κυρίως ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, ιδίως εκείνους που εργάζονται στον τομέα των πληροφοριών, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και τα παιδιά τους. Η έκθεση αναφέρει: «Από τις αρχικές αναφορές του 2016, τα συμπτώματα επηρεάζουν διάχυτα τους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου μέρους του προσωπικού του Λευκού Οίκου, διπλωμάτες, αξιωματικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) καθώς και στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αξιολόγησε 81 υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών που ισχυρίζονταν ότι έπασχαν από το σύνδρομο της Αβάνας.
Η υποεπιτροπή ζήτησε να επικαιροποιηθούν τα τρέχοντα δεδομένα για το σύνδρομο της Αβάνας και ότι «θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα». Εξέφρασαν επίσης την απόλυτη ανάγκη των ασθενών να λάβουν ιατρική περίθαλψη και πόρους.
«Ενώ ορισμένοι από τους θιγόμενους κατάφεραν να λάβουν ομοσπονδιακή υποστήριξη για μια διαρκή ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της αποζημίωσης των εργαζομένων, έχουν εντοπιστεί σημαντικά κενά, τα οποία έχουν αφήσει ορισμένους να έχουν ανάγκη περίθαλψης για τραυματισμούς που έλαβαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στη χώρα».