Foreign Policy: Η Τουρκία είναι «πεινασμένη» για πόλεμο με την Κύπρο -Επικίνδυνα τα πράγματα - iefimerida.gr

Foreign Policy: Η Τουρκία είναι «πεινασμένη» για πόλεμο με την Κύπρο -Επικίνδυνα τα πράγματα

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η μόχλευση εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο να ήταν ανέκαθεν μέρος της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή υπάρχουν σημάδια ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, σημειώνει το Foreign Policy.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με την Κύπρο» σημειώνει ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπάνια υπήρξε τόσο αδύναμος στο εσωτερικό και τόσο επιθετικός με τους γείτονες στη Μεσόγειο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το FP σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας για την αποστολή γεωτρύπανου «σε περιοχή που θεωρείται ευρέως ότι ανήκει στην Κύπρο» έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», ενώ αναφέρεται στις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά όλο αυτό το διάστημα και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Επισημαίνει ακόμη τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν με την απώλεια του δήμου της Κωνσταντινούπολης και την προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς και τη δυσφορία των Τούρκων για τον πρόεδρό τους και το κόμμα του, το ΑΚP λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, που αντανακλάται και στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Πρόκειται για εξελίξεις για τις οποίες δεν ήταν έτοιμος ο Ερντογάν», αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι «οι Τούρκοι μπορεί να επωφεληθούν τελικά από την αιφνίδια αποδυνάμωση του αυταρχικού προέδρου τους, αλλά όσον αφορά στη διεθνή πολιτική οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο διφορούμενες. Η ιστορία δείχνει ότι ηγέτες που χάνουν την δύναμή τους στην εξουσία έχουν κίνητρα να οργανώσουν μια επίδειξη ισχύος για να συσπειρώσουν τη βάση τους ενόψει μιας επικείμενης ξένης απειλής. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα -παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας και σύμμαχο της Κύπρου- για να εκτρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα».

Η ανάλυση του FP τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έλθει απ’ το πουθενά, αφού «η Τουρκία ουδέποτε επέτρεψε στην Κύπρο να εκμεταλλευτεί χωρίς κάποιας μορφής αντιπαράθεση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα. Υπ’ αυτή την έννοια η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και δεκαετίες: ασκεί πιέσεις, εγείρει αξιώσεις, περιμένει μια κρίση και μετά σέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και τώρα στην Κύπρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της Ευρώπης στην αποτροπή μιας σύρραξης

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα είναι τα όρια της τρέχουσας αντιπαράθεσης αφού οι συνθήκες δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα με την Τουρκία να απομακρύνεται σταθερά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να προσεγγίζει την Ρωσία διεκδικώντας ηγετικό περιφερειακό ρόλο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Ελλάδα έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο μεγαλύτερο βαθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες. «Η Ευρώπη έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την αποτροπή μιας σύρραξης», γράφει, καθώς από γεωπολιτικής άποψης το διακύβευμα γι’ αυτήν είναι μεγαλύτερο «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης και οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής σύγκρουσης, τυχόν παραίτηση των συμμάχων της Κύπρου και της Ελλάδας θα ακυρώσει τις επιλογές που έκαναν δύο μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και θα δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Τίποτε απ’ αυτά δεν σημαίνει ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε πάντα όσο καλύτερα θα μπορούσε στην Τουρκία και τον Ερντογάν, ή ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έλαβαν αποφάσεις που κλιμάκωσαν τις εντάσεις την περιοχή. Αλλά αυτά τα επιχειρήματα είναι άσχετα εν προκειμένω. Ο δρόμος που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δικής του δημιουργίας όπως και οι σπόροι των προβλημάτων του. Απαντώντας στις προκλήσεις του η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει μια ισορροπημένη, σταθερή προσέγγιση, που θα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν συμμάχους στο πλευρό τους. Αυτό θα συνεισφέρει περισσότερο στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης, παρά οιαδήποτε προσπάθεια κατευνασμού με παραχωρήσεις ενός Ερντογάν που αντιμετωπίζει προβλήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ