Σπουδαία η ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες του MIT, οι οποίοι κατάφεραν να βρουν εγκεφαλικούς νευρώνες που ενεργοποιούνται μόνο όταν βλέπουμε φωτογραφίες με φαγητά.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν πληθυσμό εγκεφαλικών νευρώνων που ενεργοποιούνται οποτεδήποτε βλέπουμε εικόνες φαγητού και μόνο.
Η εικόνα μιας πίτσας, ενός παγωτού ή μιας μπριζόλας δραστηριοποιεί ένα εξειδικευμένο μέρος του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης Νάνσι Κανγουίσερ και την υπολογιστική νευροεπιστήμονα Μινάξι Κόσλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 10.000 εικόνες που είχαν προκύψει από λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI).
Ετσι εντοπίστηκαν στον οπτικό φλοιό τέσσερις ξεχωριστές, ήδη γνωστές ομάδες, νευρώνων που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, τοποθεσίες, σώματα και λέξεις, καθώς επίσης μια πέμπτη, άγνωστη έως τώρα ομάδα, που αντιδρά επιλεκτικά σε εικόνες φαγητού.
ΜΙΤ: Στο μέλλον ακόμη περισσότερες απαντήσεις
«Αρχικά προβληματιστήκαμε επειδή το φαγητό δεν είναι μια οπτικά ομοιογενής κατηγορία. Πράγματα όπως τα μήλα και τα ζυμαρικά είναι πολύ ανόμοια, παρ' όλα αυτά βρήκαμε έναν πληθυσμό νευρώνων που ανταποκρίνεται παρόμοια στα πιο διαφορετικά είδη φαγητού», ανέφερε η δρ Κόσλα.
Μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις τους.
Ήδη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο εγκέφαλος πολλών ανθρώπων αντιδρά ελαφρώς περισσότερο σε μαγειρεμένα φαγητά, όπως η πίτσα, από ό,τι στα φρούτα.