Η Φον ντερ Λάιεν στην Ινδία: «Θα αγωνιστούμε μαζί για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον ευημερίας» - iefimerida.gr

Η Φον ντερ Λάιεν στην Ινδία: «Θα αγωνιστούμε μαζί για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον ευημερίας»

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στην Ινδία για την προώθηση των ευρω-ινδικών σχέσεων
H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στην Ινδία για την προώθηση των ευρω-ινδικών σχέσεων/ Πηγή: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ινδία βρέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για την προώθηση των ευρω-ινδικών σχέσεων.

Στην προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ινδία, η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι με τον οποίο συζήτησε για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εμπορική και τεχνολογική συνεργασία ΕΕ- Ινδίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε και η Φον ντερ Λάιεν στον επίσημό λογαριασμό της στο Twitter: «Η ΕΕ είναι ο 3ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και ένας από τους κύριους επενδυτές της. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Οι ομάδες μας θα ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα από τα πιο πιεστικά θέματα για την Ινδία και την Ευρώπη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι «ΕΕ θα διαφοροποιηθεί μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, η συνεργασία με την Ινδία σε ηλιακό και πράσινο υδρογόνο είναι το κλειδί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες για μια ισχυρότερη συνεργασία. Στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, στην Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό, οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν. Και θα αγωνιστούμε μαζί, για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον ευημερίας!», ανήρτησε η Φον ντερ Λάιεν με το πέρας των συνομιλιών της με τον πρόεδρο, Ραμ Ναθ Κοβίντ.

Τι δήλωσε για τη ρωσική επιθετικότητα η Φον ντερ Λάιεν

Χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, μέχρι τώρα, σχετικά με το τι ακριβώς συζητήθηκε σχετικά με τη διπλωματική στάση της Ινδίας να αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η προώθηση των ευρω-ινδικών σχέσεων παραμένει κρίσιμη στον εμπορικό και τεχνολογικό τομέα, καθώς η Ινδία αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

«Η απάντησή μας στη σημερινή επιθετικότητα της Ρωσίας θα αποφασίσει το μέλλον του διεθνούς συστήματος και της παγκόσμια οικονομίας» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτοντας ότι «χώρες που πλήττονται από δύο χρόνια πανδημίας, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές στα σιτηρά, την ενέργεια και τα λιπάσματα ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου επιλογής του Πούτιν», μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαία αξιώματούχος ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα του πολέμου δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης αλλά και επηρεάσει βαθιά την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τον υπόλοιπο κόσμο.

Για τον Ινδο-Ειρηνικό είναι τόσο σημαντικό όσο και για την Ευρώπη ότι τα σύνορα τηρούνται» επαναλαμβάνοντας ότι «οι σφαίρες επιρροής απορρίπτονται».

Κοινό ανακοινωθέν ΕΕ- Ινδίας

Στη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός Μόντι, συμφώνησαν να δρομολογήσουν τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας και εξέδωσαν σχετικό ανακοινωθέν:

«Αυτός ο μηχανισμός στρατηγικού συντονισμού θα επιτρέψει και στους δύο εταίρους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο πλαίσιο του εμπορίου, της αξιόπιστης τεχνολογίας και της ασφάλειας και, ως εκ τούτου, να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας σ' αυτούς τους τομείς.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι γρήγορες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον αναδεικνύουν την ανάγκη για κοινή σε βάθος στρατηγική δέσμευση. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας θα παράσχει την πολιτική καθοδήγηση και την αναγκαία δομή για την επιχειρησιακή εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, θα συντονίζει τις τεχνικές εργασίες και θα υποβάλλει εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής και της παρακολούθησης σε τομείς που είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη πρόοδο της ευρωπαϊκής και της ινδικής οικονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον εορτασμό της 60ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και της Ινδίας παρέχουν ισχυρή βάση για την ενίσχυση μιας αμοιβαία επωφελούς και βαθύτερης στρατηγικής συνεργασίας. Την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία ενώνουν δεσμοί στενής εταιρικής σχέσης δεκαετιών και είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και των γεωπολιτικών καταστάσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η Ινδία λαμβάνει την απόφαση να συστήσει Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας με κάποιον από τους εταίρους της και η δεύτερη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας που σύστησε με τις ΗΠΑ. Η σύσταση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας αποτελεί βασικό βήμα για μια ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση προς όφελος όλων των λαών της ΕΕ και της Ινδίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ